VodafoneZiggo moet andere telecomproviders op zijn netwerk gaan toelaten

vodafoneziggo28092018.jpg

Naast KPN moet ook VodafoneZiggo zijn vaste netwerk openstellen voor andere telecomaanbieders. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De regulering gaat in per 1 oktober.

De toezichthouder stelt dat deze twee partijen samen dominant zijn op de markt. Ze zouden die positie kunnen misbruiken door afspraken te maken over bijvoorbeeld het verhogen van consumentenprijzen. 'Omdat zowel KPN als VodafoneZiggo die mogelijkheden heeft, vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Zo blijft er voldoende concurrentie op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven', zegt bestuurslid Henk Don van de ACM.

Voorheen hadden alternatieve aanbieders zonder eigen vast netwerk alleen toegang tot het netwerk van KPN. Zij kunnen nu ook via het netwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten aanbieden.

Wat betekent dit voor mij

De maximaal haalbare snelheid over de telefoonkabel, waarmee KPN zijn internetverbinding aanbiedt, is erg afhankelijk is van de afstand van je huis tot de dichtstbijzijnde wijkkast. VodafoneZiggo stuurt zijn internetsignaal over de televisiekabel, die een stuk beter met lange afstanden overweg kan. Vooral in buitengebieden kunnen de snelheden over het netwerk van KPN soms onbruikbaar laag uitvallen.

VodafoneZiggo kan dus overal snel internet aanbieden en alle andere providers waren aangewezen op het soms (veel) tragere netwerk van KPN. Hierdoor had VodafoneZiggo in sommige gebieden waar ook geen glasvezel ligt, een soort monopolypositie op snel internet. Nu alternatieve providers toegang krijgen tot het netwerk van VodafoneZiggo, krijgt de consument meer keuze als ze snel internet via de kabel willen afnemen, wat waarschijnlijk tot lagere prijzen gaat leiden.

Bron: ANP