Voedingscentrum: 'Laat vruchtensappen links liggen'

sap23-11-2020.jpg

Dat vruchtendranken waaraan suikers zijn toegevoegd niet gezond zijn, is bekend. Maar hoe zit dit met versgeperste vruchtensappen? 

Anne Lutgerink van het Voedingscentrum geeft aan dat vruchtenstappen niet op de Schijf van Vijf, de richtlijn voor een gezond eetpatroon, voorkomen. 'Dat komt omdat vruchtensap niet dezelfde positieve gezondheidseffecten heeft als het eten van fruit.'

Minder voedingsstoffen bij persen van fruit

Als je fruit perst, gaan er vezels en ook voedingsstoffen verloren, stelt Lutgerink. 'In versgeperst sap zit weliswaar iets meer vitamine C zit dan in voorverpakte sappen, maar het vitamine C-gehalte ligt in stukken fruit nog altijd hoger.'

Vruchtensappen kunnen leiden tot gezondheidsklachten

'Vruchtensappen bevatten behoorlijk veel suiker', gaat Lutgerink verder. 'In een glas appel- of sinaasappelsap zitten zo'n zeven suikerklontjes. Ze vallen daarom onder de suikerhoudende dranken.'
Lutgerink attendeert erop dat veel van deze dranken innemen, kan leiden tot gezondheidsproblemen: 'Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt het risico op overgewicht en diabetes type 2.'

Veel calorieën in vruchtensap

Een ander probleem bij het drinken van sappen is dat je pas laat merkt dat je vol zit: 'In een glas sinaasappelsap zitten tot wel vijf sinaasappels, die eet je normaal niet zomaar weg. Zo krijg je ongemerkt veel calorieën binnen', verklaart Lutgerink. 

Ten slotte zorgen de zuren in vruchtensappen ervoor dat het tandglazuur over grote oppervlakten wegslijt. Hierdoor kunnen gaatjes ontstaan.

Advies: 'Drink geen vruchtensap'

'We adviseren om te kiezen voor water, koffie of thee zonder suiker in plaats van sap', zegt Lutgerink. Het Voedingscentrum geeft verder aan dat het eten van een stuk fruit beter is dan het drinken van vruchtensap.