'Voedselfraude incidenteel, gevaar overschat'

Voedselfraude is van alle tijden en incidenten zullen er altijd zijn, maar ons voedsel is ontzettend veilig. Dat zegt de Wageningse hoogleraar voedselkwaliteit Tiny van Boekel na recente ophef over onder meer biologische eieren die niet biologisch bleken en paardenvlees dat werd aangetroffen in rundvleesproducten.

Volgens zijn collega Tinka Murk, hoogleraar milieutoxicologie, is het probleem vooral dat media kwesties rond voedsel opblazen. 'Er is een groot verschil tussen potentieel en werkelijk risico.' Het kan wel zo zijn dat een bepaalde stof kankerverwekkend is, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die die stof binnenkrijgt, kanker krijgt.

'Veel hangt af van de blootstelling. Pas wanneer de dosis die iemand binnenkrijgt boven bepaalde grenzen uitkomt, wordt het risicovol', legt Murk uit. Ze haalt het voorbeeld aan van de aflatoxine die via beschimmelde maïs in melk terechtkwam. 'Aflatoxine is inderdaad een zeer giftige stof die je het liefst niet binnenkrijgt. Wereldwijd hebben wetenschappers een veilige grenswaarde vastgesteld. Europa heeft de norm nog veel lager gesteld om het risico nog meer te verkleinen. Door controles is deze stof op tijd opgemerkt en hebben mensen dus niet te veel binnengekregen.'

Door de recente voedselschandalen is wel weer duidelijk geworden dat consumenten vervreemd zijn geraakt van hun voedsel, vindt Van Boekel. Mensen schrikken ervan dat het vlees dat ze eten van verschillende dieren afkomstig is en door verschillende landen vervoerd is voordat het op hun bord terecht komt.

Meer transparantie over de voedselketen vindt Van Boekel dan ook hard nodig. 'We moeten niet oma's in potten laten roeren in commercials en doen alsof de tomatensaus zo geproduceerd wordt. Want dat klopt niet. We moeten juist laten zien hoe geavanceerd het er allemaal aan toe gaat. Laat in de reclame de machinerie zien die eraan te pas komt bij de productie van het voedsel dat wij eten. Dat is veel eerlijker.'

Debat in de Tweede Kamer over voedselfraude De uitspraken van de hoogleraren geven misschien wat extra stof tot nadenken voor de Tweede Kamer. Die praat donderdag met minister Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over voedselfraude. Met meer controleurs en hogere boetes willen PVV, ChristenUnie, GroenLinks en D66 ervoor zorgen dat mensen vertrouwen houden in het voedsel dat ze kopen.

PVV'er Dion Graus pleit voor een boete die in verhouding staat met de gemaakte winst. ‘De verantwoordelijken moeten lange gevangenisstraffen krijgen en ook moet de vergunning worden ingetrokken.' CDA'er Jaco Geurts vindt eveneens dat fraudeurs moeten schrikken van de boete. ‘Als je een ton hebt verdiend, lach je om een boete van 1000 euro.' Meer Europese controles door vliegende brigades helpen ook, denkt hij. GroenLinks zet in op 500 extra inspecteurs bij de NVWA. Dat aantal banen verdween de afgelopen jaren bij de NVWA en Jesse Klaver van GroenLinks wil dat ongedaan maken door een heffing voor de vleesindustrie in te voeren.

Dijksma gaf eerder aan dat zij er niets voor voelt om het aantal NVWA-controleurs uit te breiden, ook al omdat het er volgens haar nooit genoeg zullen zijn om alles te controleren. De bewindsvrouw kondigde reeds de komst van een werkgroep aan van overheidsinstanties en bedrijven die onder meer moet zorgen voor scherpere kwaliteitscontrole en effectievere straffen voor voedselfraudeurs.

Bron: ANP