'Volgend jaar rijden in zelfrijdende Tesla's'

zelfrijdende-tesla-23042019.jpg

Tesla-topman Elon Musk belooft vanaf volgend jaar te beginnen met de uitrol van zelfrijdende auto's. De deadline die Musk stelt is veel eerder dan die van concurrenten. De topman staat bekend om het stellen van ambitieuze deadlines, die lang niet altijd te realiseren zijn.

Kenners onderscheiden meerdere niveaus van zelfrijdende auto's, waarvan een auto in het hoogste niveau op alle terreinen en onder alle omstandigheden zelf kan rijden. Musk beweert dat de zelfrijdende Tesla dat niveau kan halen. Volgens experts kan het nog echter jaren duren voordat voertuigen zonder enige menselijke tussenkomst veilig op wegen kunnen rijden. Ook omdat toezichthouders en overheden de technologie nog moeten goedkeuren, wat een tijdrovend proces is.

'Belangrijkste kostenpost voor Tesla'

Volgens Musk is Tesla op dit moment de enige autobouwer die de technologie heeft om een auto volledig autonoom te laten rijden. De fabrikant onthulde de microchip die auto's zonder bestuurder kan laten rijden. Deze investeringen zijn volgens Musk op dit moment 'zowat de belangrijkste kostenpost voor Tesla'.

Niet voor 2025 bij andere fabrikanten

Tesla is niet de enige die werkt aan volledig zelfrijdende auto's. Ook Google-zusterbedrijf Waymo, Mercedes-moederbedrijf Daimler en taxidienstaanbieder Uber zijn hier mee bezig. Veel fabrikanten en ontwikkelaars zien het niet gebeuren dat zij deze auto's voor 2025 op de markt zullen brengen.

Bron: ANP