Volkswagen moet schadevergoeding betalen aan eigenaren sjoemeldiesels

Volkswagen_25.05.2020.jpg

Volkswagen moet eigenaren van een sjoemeldiesel in Duitsland een schadevergoeding betalen. Dat heeft het Bundesgerichtshof in Karlsruhe, de hoogste Duitse rechtbank, bepaald. Hoeveel geld mensen krijgen, hangt echter af van het aantal kilometers dat auto's gereden hebben.

Volkswagen sjoemelde met uitstootwaardes door gemanipuleerde software te gebruiken. De dieselauto's van de Duitse fabrikant leken daardoor schoner dan ze daadwerkelijk waren. In 2015 gaf het bedrijf toe met behulp van illegale software vals te hebben gespeeld bij emissietesten.

Individuele zaak

De rechters deden uitspraak in de zaak van de koper van een tweedehands Volkswagen Sharan. Die kocht die auto in 2014 voor net geen 31.500 euro en wilde het volledige aankoopbedrag terug. Volkswagen meende echter dat de auto steeds gewoon had gefunctioneerd en wilde helemaal niets betalen. Uiteindelijk kreeg de VW-bezitter 25.600 euro terug. Daarbovenop komt ook nog rente.

Andere rechtszaken

De uitspraak heeft gevolgen voor nog eens 60.000 zaken die autobezitters tegen Volkswagen hebben aangespannen en die nog lopen. Een aantal van die zaken komt ook nog bij het Bundesgerichtshof terecht. In juli behandelen de rechters daar nog drie zaken.

Nederland

In Nederland zouden zo'n 180.000 mensen destijds een VW-diesel met sjoemelsoftware hebben gekocht of geleaset. Ook in Nederland lopen al jaren juridische procedures van Volkswagen-klanten tegen de grootste autofabrikant ter wereld. Maar tot nu toe heeft Volkswagen noch VW-importeur Pon enige schadevergoeding toegezegd. 

Bron: ANP