Volkswagen wacht ook claim om verkeerde zuigers

motor_audi_628.jpg

De Nederlandse organisatie Audiclaim wil internationaal massaclaims gaan indienen namens gedupeerde bezitters van Audi's, Volkswagens, Skoda's en Seats. Het gaat niet om het dieselschandaal dat vorige week aan het licht kwam, maar om een eerder geconstateerde productie- en montagefout in bepaalde modellen.

Volgens onderzoek van de stichting heeft de Volkswagengroep wereldwijd tienduizenden auto's op de markt gebracht met verkeerde zuigers. Hierdoor wordt het olieverbruik van de wagens heel hoog en dat kan weer zorgen voor slijtage en schade aan de motor.

TSFI motoren

Inzet van de procedures die Audiclaim wil starten is dat gedupeerden in Europa, Rusland en China op dezelfde wijze worden gecompenseerd als in Amerika is gebeurd. Daar heeft Volkswagen in verband met het probleem eerder dit jaar een schikking getroffen van ruim 200 miljoen dollar. Volkswagen heeft er toegezegd reparaties gratis te zullen uitvoeren en de garantie op de betreffende auto's op te rekken.

Het probleem komt voor bij de zogeheten 2.0 TSFI en 1.8 TSFI motoren. Die zitten in veel Audi's van de types A4, A5 en Q5 uit bouwjaren 2009, 2010 en 2011. Ook bij andere merken zijn de motoren geplaatst.

'Dit gaat Volkswagen honderden miljoenen kosten'

Wereldwijd gaat het volgens Pieter Lijesen, secretaris en penningmeester van Audiclaim, om wel 300.000 auto's, waarvan ten minste 20.000 in Europa. De zaak gaat Volkswagen honderden miljoenen aan schadevergoeding kosten, schat hij. Lijesen is in Nederland vooral bekend als de man achter collectieve claimprocedures namens gedupeerden van woekerpolissen en complexe financiële producten als renteswaps.Vanavond besteedt Radar aandacht aan het olieverbruik van TFSI-motoren.

Bron: Radar / ANP