Volkswagen zet miljarden opzij na gesjoemel met uitstoot

anp-volkswagen_beetle_628.jpg

Volkswagen zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt.

De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van 'de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen'.

Alleen in VS al half miljoen wagens

Volkswagen erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

De software voor motormanagement is bij meer auto's geïnstalleerd, maar leidt volgens Volkswagen maar bij wagens met één bepaald type dieselmotor tot afwijkingen in de uitstootwaarden die bij tests worden gemeten. Welke types precies, vermeldde de autofabrikant niet. Volgens NU.nl gaat het om auto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015. Ook het A3-model van Volkswagen-dochter Audi wordt teruggeroepen volgens de nieuwssite.

Alle nieuwe auto's die in de Europese Unie op de markt zijn, voldoen aan de normen, stelt het grootste autobedrijf van Europa.

Kosten kunnen nog oplopen

Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kunnen de uiteindelijke kosten nog oplopen. De boete voor Volkswagen kan in de VS oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro.

Bron: ANP / NU.nl