Voor 8500 euro je huis compleet van het gas af
Niks geen dure warmtepomp of een ingrijpende verbouwing voor het aanleggen van vloerverwarming. Voor 8500 euro compleet van het gas af en een energierekening van nul euro. De 65-jarige Krijn Hoogenboom kreeg het voor elkaar met bestaande technieken. Dankzij hun bescheiden investering houden hij en zijn vrouw Jetty extra budget over om vaker naar Italië op vakantie te gaan. 'De pizza op vakantie is gratis', grapt Krijn als hij naar de opbrengst van zijn zonnepanelen kijkt.
Krijn Hoogenboom en zijn vrouw Jetty wonen in het landelijke Lemelerveld. Krijn ging ruim vijf jaar geleden met prepensioen en had toen alle tijd om zich te verdiepen in het verduurzamen van hun koopwoning. Hij vond veel van de voorgestelde maatregelen, zoals vloerisolatie, een warmtepomp, het aanleggen van vloerverwarming en de bestaande radiatoren vervangen door convectoren veel te duur.
Te dure oplossingen
Die veel te dure oplossingen worden je allemaal aangepraat door de handel', zegt Krijn. 'Ik heb geen 30.000 of 40.000 euro op de plank liggen voor een warmtepomp. Ik dacht: dat moet anders kunnen en voor veel minder geld.' Na een uitgebreide speurtocht op internet ging hij in 2019 aan de slag met zijn eigen huis. Dit heeft geresulteerd in het 'Krijn-pakket': inspiratie voor mensen die zelf aan de slag willen met een beperkt budget. Hoe kreeg Krijn het voor elkaar?
1. Isolatie/Energielabel C
Krijns woning uit bouwjaar 1984 heeft standaard dubbelglas en de muren zijn van 33 centimeter dik durox gasbeton. Het huis heeft geen spouwmuren, maar de woning is met energielabel C voldoende geïsoleerd. Jetty en Krijn hebben één kapot raam laten vervangen door HR++glas. En de bovenzijde van hun woning bestaat uit houtskeletbouw en daar hebben ze voor 1500 euro kunstlei overheen gezet en dat gaf meteen een isolerende werking.
2. Caravanvloerverwarming (440 euro)
Op de ondervloer heeft Krijn een isolatielaag gelegd: een soort dunne foam met een aluminium kant voor 50 euro per rol. De glimmende kant legde hij naar boven om de warmte naar boven te laten stralen en daarop heeft hij een aantal stroken caravan vloerverwarming gelegd. Daaroverheen ligt een laminaatvloer. Deze caravanvloerverwarming ligt niet onder zijn hele huiskamervloer, maar slechts vier stroken van 2.40 meter lengte, 60 centimeter breed en 2 à 3 mm dik precies in het loopvlak van de zitkamer naar de keuken. 'Onder een dik vloerkleed heeft het namelijk geen zin', zegt Krijn. Hij wist deze caravanvloerverwarming van 24 volt in Duitsland op de kop te tikken en betaalde voor de vier stroken samen 440 euro. 'Ik wil geen 220 volt onder mijn vloer. En als we de vloerverwarming aanzetten is het zo 22 tot 24 graden', zegt Krijn die alles minutieus in de gaten houdt op zijn thermostaat. Wordt het in de huiskamer kouder dan 18,5 graden dan schiet de vloerverwarming automatisch aan tot een behaaglijke 20 graden.
3. Infraroodpanelen (200 euro per stuk)
Daarnaast heeft Krijn ook nog twee infraroodpanelen opgehangen boven de eettafel in de keuken en boven de twee grote, zwarte fauteuils waar hij en Jetty samen televisie kijken. Dat zijn de plekken in huis waar ze niet in beweging zijn, en waar ze het soms extra behaaglijk willen hebben. Zijn infraroodpanelen van 600 watt kosten zo'n 200 euro per stuk (zonder installatiekosten).
4. Doorstromer in plaats van warmtepomp (645 euro)
Ook kan hij zijn oude radiatoren blijven gebruiken en kan hij water verwarmen via een doorstromer ook bekend als een instant heater. Hij gebruikt dit apparaat ook om het douchewater mee te verwarmen. Krijn vertelt: 'In Frankrijk wordt dit systeem veel gebruikt. Daar hebben ze geen gas. Ik heb die doorstromer via internet voor 645 euro besteld.' Het water in de radiatoren wordt daardoor zo’n 30 graden.
5. Elektrische boiler staat 23 uur per dag uit
Voor het douchen heeft hij een klein boilervat van 50 liter in Tsjechië besteld en die kostte niet meer dan 150 euro. 'Het water wordt de meeste dagen van het jaar verwarmd via onze zonnepanelen. Ik ben gepensioneerd en hoef gelukkig niet vroeg op. We zetten 's ochtends als we opstaan de boiler aan, gaan dan uitgebreid ontbijten en na een uurtje zo rond tien uur is het water voldoende opgewarmd en gaan we douchen. En na het douchen zetten we de lege boiler weer uit. Zonde om de hele dag water in een boiler te laten verwarmen dat je vervolgens 23 uur per dag niet gebruikt.'
6. Kleine elektrische boiler van 7 liter in de keuken
En in een keukenkastje hebben ze voor warm water een kleine elektrische boiler van 7 liter geplaatst. Volgens Krijn vergelijkbaar met een kokendwaterkraan, maar van een veel goedkoper Europees merk. En ze koken op een inductiekookplaat. De combi-magnetron, vaatwasser, afzuigkap en airfryer die ze al hadden, werkten al volledig op stroom dus daar hoefden niets mee te gebeuren. Voor de installatie van alle spullen en het aanpassen van de meterkast - want je hebt extra groepen nodig - heeft Krijn een installateur gebeld.
7. Zes zonnepanelen (3500 euro inclusief installatie)
Voor de energietransitie gebruikte Krijn en Jetty zo'n 3300 kWh per jaar aan elektriciteit en betaalden ze zo'n 180 euro per maand aan hun energierekening; dat was nog voor de explosieve stijging van de huidige energieprijzen. Ze zijn sinds 2019 helemaal van het gas af en vanaf die tijd is hun elektriciteitsverbruik gestegen naar 5500 kWh per jaar. Omdat het stel na de verduurzaming meer energie gebruikt, was er een uitbreiding nodig van de 12 zonnepanelen die Krijn in 2011 op zijn dak liet plaatsen. Daarom heeft hij in 2020 zes extra zonnepanelen neergelegd op het dak van zijn garage en die kosten 3500 euro inclusief installatie.
8. Windmolentje (168 euro)
Naast zijn zonnepanelen wekt hij per jaar ook nog zo'n 400 watt elektriciteit op met zijn eigen windmolentje: een kleine bol die geluidloos ronddraait in zijn achtertuin. Bij hun hoekhuis met vrij uitzicht op weilanden staat altijd wel wind. 'Ik heb het ding voor 168 euro in China besteld. Koop je exact dezelfde in Nederland dan vragen ze er 600 euro voor', zegt de prijsbewuste Krijn. En voor vijf tientjes heeft hij zijn windmolen laten lassen op een zes meter hoge witte paal.
Overleef de energierekening
Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.
Investering binnen 2 jaar terugverdiend
'Dankzij de torenhoge energieprijzen verdien ik die investering in 1,5 jaar terug. Ik heb nul op de meter en ik verdien zelfs gemiddeld 20 euro per maand aan het terugleveren van zonne-energie. We wekken meer zonne-energie op dan we aan elektriciteit verbruiken' zegt Krijn lachend. 'Bij mooi weer doen onze zonnepanelen het uitstekend en eten we op vakantie gratis pizza.'
'Verduurzamen kan voor veel minder geld'
Als je huis redelijk goed geïsoleerd is en je hebt al zonnepanelen dan is de overstap naar mijn manier van verduurzamen snel en vrij goedkoop.' Hij heeft het allemaal zelf uitgedokterd en het kostte veel tijd om de juiste, goede, energiezuinige en kwalitatieve merken uit te pluizen. Hij stoort zich eraan dat er geen bedrijven opstaan die zijn idee en kennis willen verspreiden onder meer mensen. 'Ik heb al diverse keren gesproken met de gemeente Dalfsen, maar ze blijven maar praten over warmtepompen en investeringen van tienduizenden euro's per huishouden; bedragen die voor veel mensen niet te betalen zijn. Een hoop poeha, maar het kan voor veel minder geld', zegt Krijn.
Bouwpakket à la Krijn
Krijn hoopt dat na deze reportage een bedrijf wil duiken op een soort bouwpakket, waarbij mensen online kant en klaar spullen kunnen bestellen en door een professioneel bedrijf kunnen laten installeren. En door schaalvergroting zal de aanschafprijs alleen maar nog verder zakken.