Voor het eerst NFT’s in beslag genomen in onderzoek naar crimineel geld
Voor het eerst heeft een Nederlandse opsporingsdienst beslag gelegd op non-fungible tokens (NFT’s), volgens de politie. De Oost-Nederlandse politie onderzoekt de handel in privégegevens en heeft daarbij beslag gelegd op NFT’s.
NFT's zijn unieke bestanden die het digitale eigendomsrecht geven op bijvoorbeeld een digitaal kunstwerk, muziekstuk of filmscène. 'Doordat NFT’s een waarde vertegenwoordigen, kunnen ze daarmee als opbrengst van strafbare feiten worden afgepakt, zoals normaliter bijvoorbeeld gebeurt met dure auto’s of grote sommen contant geld', legt de politie uit.
De waarde van de NFT’s is nog onduidelijk. Daarvoor moet de rechter eerst besluiten dat deze geveild mogen worden. Daarna kan pas duidelijkheid worden gegeven over wat ze opbrengen, aangezien de waarde sterk schommelt.
Hoe neem je een digitaal certificaat in beslag?
Een digitaal certificaat is geen tastbaar object, zoals bijvoorbeeld een auto, maar bevindt zich in een digitale cryptoportemonnee. Hoe de NFT’s in beslag zijn genomen, wil de politie niet prijsgeven. Volgens tech-expert Jarno Duursma zou het kunnen dat de politie via een rechterlijke machtiging de persoonlijke beveiligingscode van de verdachten heeft gekregen en zo beslag heeft kunnen leggen op de certificaten.
Sterke toename in beslaglegging digitale eigendommen
Digitale eigendommen worden in onderzoeken naar crimineel geld steeds vaker in beslag genomen, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Tussen 2019 en 2021 is een toename van 34 miljoen euro te zien.
In het onderzoek naar de handel in privégegevens zijn eerder deze maand twee mannen opgepakt. Het zijn een 23-jarige man uit Weesp en een 19-jarige man uit Hilversum.
Bron: ANP & NOS