Voorbereid de winter in: geef inbrekers geen kans

woninginbraak-preventie-08102018.jpg

Het is steeds eerder donker en dat betekent dat de kans op criminaliteit zoals woninginbraken toeneemt. Organisaties zoals het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) hebben deze week uitgeroepen tot de Week van de Veiligheid. Het doel is om mensen voorbereid de winter in te laten gaan en preventieve maatregelen te nemen. Hoe zorg je ervoor dat inbrekers geen kans van slagen hebben in jouw woning?

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorig jaar ruim 830.000 misdrijven geregistreerd. Ruim de helft hiervan (428.280) waren woninginbraken. Toch was maar 9 procent van de Nederlanders bang voor inbrekers in hun huis.

Tips van de politie

De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn de woning binnen te komen, hoe groter de kans is dat ze het opgeven. Maar hoe verklein je de kans op een inbraak? De politie geeft de volgende tips:

 1. Bel altijd 112 bij een verdachte situatie.
 2. Laat een lamp aan als er niemand thuis is. Hierdoor lijkt het alsof er toch iemand aanwezig is.
 3. Doe de ramen en deuren altijd dicht als je van huis weggaat, ook al is het maar even.
 4. Zorg voor verlichting in de tuin en doe de poort op slot.
 5. Leg kostbare spullen uit het zicht.
 6. Zorg dat de struiken rondom het huis kort zijn. De buren en voorbijgangers kunnen daardoor goed zien wat er gebeurt.
 7. Maak het inbrekers niet makkelijk om via ladders, containers of andere hulpmiddelen naar binnen te kunnen klimmen.
 8. Een schuifpui is inbraakgevoelig, zorg daarom voor een geschikt slot. Goed gekeurde sloten zijn te herkennen aan het SKG®-logo met sterren.
 9. Verstop geen huissleutel onder de deurmat of bloempot, dit is voor een inbreker ook geen ‘geheime’ plek.
 10. Hang geen adreslabel aan de sleutelbos.

Tips van de achterban

Radar vroeg de achterban eerder om tips hoe men hun huis beveiligt. We kregen 63 reacties binnen

 • Vooral veel reacties kwamen binnen over het hebben van een hond. Honden zijn alert en hebben vrij snel in de gaten als er iemand aan de deur loopt te morren. Daarnaast zou een bordje met 'pas op voor de hond' een preventieve werking hebben.
 • Sommigen hebben een honkbalknuppel klaarliggen. Ondanks dat het een afschrikwekkende reactie kan hebben, adviseert het CCV om de knuppel niet daadwerkelijk te gebruiken. 
 • Ook steeds populairder zijn de buurt-WhatsAppgroepen. Via WhatsApp wordt een groep opgericht met buurtbewoners die de buurt in de gaten houden. Zodra er iets niet in de haak is wordt de buurt via WhatsApp op de hoogte gesteld. 
 • Steeds meer mensen hangen camera's op die steeds vaker in HD-kwaliteit filmen zodat je de inbrekers met een beetje geluk goed kan zien. Ook zijn er zogenaamde IP-camera's op de markt. Met IP-camera's kan je overal de beelden ervan bekijken, waar je ook bent.

Welke preventieve maatregelen neemt de Nederlander?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat ruim 40 procent van de Nederlanders ’s avonds het licht laat branden bij afwezigheid. Daarnaast heeft ruim 76 procent verlichting in en rondom de tuin en bijna 65 procent van de Nederlanders heeft extra veiligheidssloten op buitendeuren. Maar 12,9 procent heeft een alarminstallatie in de woning. Ouderen nemen gemiddeld gezien meer preventieve maatregelen dan jongeren.

Bron: Politie / CBS