Voordeel halen uit de coronacrisis

0804 2020 nadenken.jpg

Het is alsof de wereld even stilstaat, maar op sommige vlakken valt er voordeel te halen uit de coronacrisis. In deze onzekere tijden kun je ook een aantal lichtpuntjes ontdekken. Radar zet een aantal voordelen op een rijtje.

'Wellicht een goed moment om een auto te kopen'

Autobedrijven hebben het momenteel slecht. Om die reden is het volgens Brancheorganisatie BOVAG wellicht een goed moment om juist nu een auto te kopen, zo schreef Radar eerder. 'Er is weinig aanloop bij autobedrijven, dus ze zullen je met open armen ontvangen. Natuurlijk wel op anderhalve meter afstand.' Bovag meldt dat de ondernemer er op dit moment zelf baat bij kan hebben om met jou een goede deal te sluiten. 'Dat zal je dan geen vijftig procent schelen, maar het kan je wel een mooie prijs opleveren.'

Help een ander

Als je wat kunt missen, kun je ook je lokale ondernemers steunen. Bestel eten bij je favoriete restaurant, koop een tegoedbon of kijk eens op de website van ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’. Het initiatief is opgericht omdat er genoeg mensen zijn die juist in deze tijd een extra handje kunnen gebruiken. De website is als het ware een online prikbord waar iedereen zijn hulpvraag kan plaatsen of juist hulp aan kan bieden. 

Uber Medics

Bij sommige bedrijven kun je nu korting krijgen. Zorgpersoneel krijgt tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld 25 procent korting op ritten en maaltijden via Uber Eats. Uber Medics is beschikbaar voor iedereen die in de zorg werkt, dus ook paramedici en administratief personeel. 

Gratis lessen bij Ivy League-scholen

Je kunt gratis lessen volgen bij verschillende Ivy League-scholen, waaronder Yale, Princeton en Harvard. De zogeheten ‘massive online open courses’ (moocs) waren vóór de coronacrisis al gratis, maar als je nu meer tijd hebt kun je er mooi voordeel uit halen. Van sociale wetenschappen tot accountancy, het aanbod is zeer ruim. 

Meer geld opzij zetten

In quarantaine zitten brengt met zich mee dat je geen dure uitjes kunt maken. Het doet je misschien ook beseffen dat je minder luxegoederen nodig hebt. Je wordt geconfronteerd met je eigen consumptiegedrag, wat er anders kan en welke spullen je eigenlijk niet nodig hebt. Een goed startpunt om wat meer geld opzij te zetten. 

Beleggen

De beurzen kakken in. Dit biedt eventueel kansen voor beleggers. Misschien dus een goed moment om te beleggen en in te stappen wanneer jij denkt dat het goed is. 'Je hoeft je als belegger met een gespreide portefeuille niet druk te maken. Op de korte termijn heeft dit zeker risico's en mogelijk nadelige gevolgen, maar het komt eigenlijk altijd weer goed’, aldus econoom Erica Verdegaal. Wees je echter wel bewust dat bedrijven ook kunnen omvallen in deze moeilijke tijd. Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Er zijn uiteraard risico’s aan verbonden.

Besparen op je energierekening

Radar schreef eerder al een artikel over het feit dat het coronavirus een behoorlijke druk uitoefent op de prijs van stroom en gas. Als je nu overstapt van energieleverancier kan je dat zomaar honderden euro's schelen.

Ruimte voor bezinning

Maar misschien is het allergrootste voordeel van de pandemie dat we worden gedwongen tot bezinning, stelt psychiater Bram Bakker. De coronacrisis biedt ruimte voor rust, solidariteit en dankbaarheid voor wat we wél hebben.

Meer over