Voorkom een geïrriteerd of ontstoken oog: zo gebruik je oogmake-up veilig

oogmakeup-risicos-270618.jpg

Het gebruik van oogmake-up, zoals mascara, oogpotlood of eyeliner, kan de kans op irritaties of infecties vergroten als je de producten onjuist gebruikt. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te werken wanneer je de middeltjes in je oog-zone smeert. Hoe gebruik je oogmake-up op een veilige manier? Radar zoekt het voor je uit.

Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) mogen consumenten er in principe van uitgaan dat make-upproducten die je in Nederland kunt kopen veilig zijn om te gebruiken. Wel is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan, om geïrriteerde of ontstoken ogen te voorkomen.

Houdbaarheid

Oogmake-upproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Zo moet je mascara's na opening vaak niet langer gebruiken dan 3 maanden. Op alle cosmeticaverpakkingen in Nederland staat een houdbaarheidstermijn in de vorm van een afgebeeld potje met een cijfer erin. Het symbool ziet eruit als volgt:

Volgens de NCV is het verstandig om oogmake-up niet meer te gebruiken wanneer de datum verstreken is. De houdbaarheid is echter wel afhankelijk van hoe vaak je het product gebruikt. 'Als je drie keer per dag mascara opdoet, gaat de kwaliteit van het product sneller achteruit dan wanneer je het wekelijks gebruikt'.

De NCV raadt af om water toe te voegen wanneer mascara droog begint te worden. 'Op die manier komen er bacteriën in het product die kunnen leiden tot irritaties of infecties.' Pompen met het borsteltje wordt om dezelfde reden afgeraden. 'De lucht die in de flacon wordt gepompt neemt allerlei bacteriën van buitenaf met zich mee, die kunnen zorgen dat er een schimmel in het product ontstaat.'

Make-up verwijderen

Door je oogmake-up goed te verwijderen aan het eind van de dag, gun je je ogen en huid de kans om te herstellen. Volgens de NCV is dit extra belangrijk voor lensdragers. 'Omdat zij al iets in hun oog hebben, is het extra irriterend als het oog verontreinigd is. Of de make-upremover op water- of oliebasis is maakt niet veel uit, zolang de ogen maar grondig schoongemaakt worden.'

Oogmake-up delen met anderen

De NCV-woordvoerster geeft aan dat infecties overdraagbaar zijn via make-up. Om die reden kun je om ontstekingen te voorkomen, je oogproducten het best alleen zelf gebruiken en niet aan anderen uitlenen, of tweedehands make-up kopen.

Samenstelling van het product

Oogmake-upproducten zoals oogschaduw zijn verkrijgbaar in zowel crème- als poedervorm. De NCV laat weten dat de samenstelling van make-up voor het oog niet veel uitmaakt, zolang je het op de juiste manier aanbrengt.

Het is bijvoorbeeld beter om geen vloeibare eyeliner aan te brengen op de binnenkant van je wimperrand. Volgens de NCV is het vloeibare product hier vaak niet voor bestemd. Wanneer je niet zeker weet voor welk soort gebruik je make-up geschikt is, kun je altijd de bijsluiter lezen, zo raadt de NCV aan.