background branding

Voorkom je griep en verkoudheid met een neusspoeling?

Wat kan je doen om griep en verkoudheid te voorkomen? Kan dat met een neusspoeling? Volgens een reclameslogan van Physiomer wel, maar is dat echt zo?

De Physiomer Strong Jet belooft in een televisiereclame dat je er griep en verkoudheid mee kan voorkomen dankzij 'de pure kracht van de zee' en het feit dat de spoeling 'rijk aan mineralen' is. Dat zou waanzinnig zijn in een periode van het jaar dat iedereen aan het snotteren is. Een medewerker van de klantenservice zegt dat de spoeling 'doeltreffend beschermt' en het 'risico op NKO-superinfecties voorkomt'.

Werkt dit product?

Nee, in de zin van het voorkomen van griep en verkoudheid. Dat zegt KNO-arts Maarten Majoor van het Ziekenhuis Gelderse Vallei. 'NKO-superinfecties is Belgisch voor Neus-Keel-Oor. Het is echter wel goed om je neus schoon te houden.' Majoor zegt dat er geen literatuur is dat je met de Physiomer Strong Jet (zout water) kan voorkomen dat je ziek wordt. Het is niet bewezen en het lijkt mij sterk. Als je verkouden wordt, word je toch wel verkouden. Dat is niet anders als je elke dag je neus spoelt.'

Neus spoelen met zouter water wel goed

Vooral bij baby's en kinderen is het goed om de neus schoon te spoelen met zout water, maar ook bij volwassenen. 'Ik schrijf zelf ook fysiologische zoutspoelingen voor. Zo spoel je alle viezigheid weg en als je het doorslikt is het niet erg, want je plast het toch wel uit.' Majoor zegt dat je zout water ook kan opsnuiven uit een kommetje of een spuitje zonder naald kan gebruiken. 'Je kan ook een Rhinohorn gebruiken. Dat is een gesloten bal met aan weerszijden een tuutje. De ene kant is voor je neus, de andere kant is open.

Zo kom je van griep af: 6 tips