Voorkom spam met een tijdelijk e-mailadres of een wegwerpadres

20190627_laptopmail.jpg

Het kan je zomaar overkomen: je maakt een account aan bij een website die zijn beveiliging niet op orde heeft, die website wordt gehackt en je e-mailadres ligt op straat. Resultaat: je hele inbox vol met spam. Dit kun je voorkomen met een wegwerpadres.

Een wegwerpadres is een simpele mailbox die je in een handomdraai kunt aanmaken: je hoeft geen persoonlijke gegevens in te vullen en meestal is er niet eens een wachtwoord nodig. Het e-mailadres bestaat slechts zeer tijdelijk, meestal ergens tussen de 1 en 48 uur. Daarna wordt het adres, samen met alle ontvangen e-mails, verwijderd.

Veiligheid

Omdat de mailboxen meestal niet met een wachtwoord beveiligd zijn, kan in principe iedereen die het e-mailadres weet erop inloggen. Het veiligheidsrisico dat hieraan vastzit wordt echter beperkt door het feit dat de e-mailadressen vaak een willekeurige combinatie van letters en cijfers zijn en dat ze toch maar tijdelijk bestaan.

Accounts voor websites waar je slechts één keer wat bestelt

Veel webwinkels vereisen dat je er een account aanmaakt als je er iets wilt kunnen bestellen, ook al wil je er maar één keertje wat kopen. Met een beetje pech heeft die webwinkel zijn beveiliging niet op orde en hoor je enkele jaren later dat je e-mailadres is uitgelekt. Gevolg: spam.

Als je een webwinkel niet volledig vertrouwt, maar er toch eenmalig iets wilt bestellen, kan een wegwerpadres uitkomst bieden. Als je gegevens dan toch onverhoopt uitlekken, blijft de schade tenminste beperkt. Vergeet dan niet ook een uniek wachtwoord te gebruiken! Eventueel kun je een wachtwoordmanager een wachtwoord laten bedenken.

Moeite met het onthouden van je wachtwoord? Gebruik een wachtwoordmanager

Je kunt verscheidene diensten vinden die tijdelijke e-mailadressen aanbieden, door simpelweg te googelen op 'tijdelijk e-mailadres' of het Engelse 'throwaway email'.

Proefabonnementen

Sommige bedrijven, zoals onlinekranten of videostreamservices, bieden hun services voor een bepaalde tijd gratis of tegen een lager bedrag aan. Een dergelijke aanbieding is dan per e-mailadres slechts één keer geldig. Door een wegwerpadres te gebruiken, kun je nogmaals aanspraak op die proeftijd maken. Let wel op, in sommige gevallen gaat dit tegen de gebruiksvoorwaarden van de dienst in.

Mail doorsturen

Er zijn ook e-mailservices die je de mogelijkheid geven om alle mail van een weggooiadres door te sturen naar je eigen adres. Dan wordt je echte adres niet bekend en als je via een weggooiadres toch spam ontvangt, schakel je het adres gewoon uit en ben je van de spam af. Websites als 33mail, Trashmail of Inboxalias bieden deze service aan.

Alternatieve truc: Sub-addressing

Veel providers van e-mailadressen bieden een eigen manier om het verspreiden van je e-mailadres tegen te gaan. Wanneer je ergens je e-mailadres moet invullen, kun voor het @-teken een + toevoegen, met daarachter een extra woord of beschrijving.

Als je je bijvoorbeeld wilt aanmelden voor de Radar-nieuwsbrief, maar bang bent dat Radar je e-mailadres laat uitlekken, vul je bij het aanmeldformulier niet [email protected] in, maar [email protected]. Mails die naar dat adres verstuurd worden, komen nog steeds bij [email protected] terecht, maar je kunt dan wel zien dat ze naar dat adres verstuurd zijn en er eventueel op filteren.

Als de e-maildatabase van Radar dan toch onverhoopt gehackt wordt en jouw e-mailadres bij een spammer terechtkomt, kun je zien waar je e-mailadres is uitgelekt en in je filterinstellingen alle e-mails blokkeren die naar dat adres gestuurd worden.

Grote providers als Gmail, Outlook (als je adres eindigt op hotmail, live of outlook) en iCloud ondersteunen allemaal sub-addressing. Bij kleinere providers, zoals je internetprovider, is dit vaak niet het geval. Je kunt proberen of het werkt en anders gebruikmaken van een doorstuurservice.