background branding

Voorloper GenX aangetroffen in recreatieplas Helmond

zwemwater-helmond-genx13072018.jpg

In recreatieplas Berkendonk in Helmond is tijdens metingen door het waterschap de giftige en mogelijk kankerverwekkende stof PFOA aangetroffen. PFOA staat bekend als de gevaarlijkere voorloper van GenX. De stof werd gevonden bij vervolgonderzoek naar het Helmondse bedrijf Custom Powders dat GenX en PFOA verwerkte voor het in opspraak geraakte Dordtse bedrijf Chemours.

De concentratie PFOA in de zwemplas ligt boven de landelijke advieswaarden. Zwemmen blijft toegestaan, maar gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor gezondheidsrisico's bij langdurige blootstelling. Het waterschap Aa en Maas verricht de komende tijd vaker metingen om de situatie in de gaten te houden.

Lozing van water met GenX met 85 procent verminderd

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft eerder geconstateerd dat het nauwelijks afbreekbare GenX en PFOA via afvalstromen van Chemours en Custom Powders in lucht, water en grond zijn terechtgekomen. Custom Powders stopte begin dit jaar met de verwerking van GenX en Chemours zei donderdag de lozing van water met GenX met 85 procent te hebben verminderd.

Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.

Bron: ANP