background branding

Voorstel: Zelf je stembiljet printen

Zelf je stembiljet printen met daarop alleen de partij en kandidaat van je keuze. En dat biljet vervolgens gewoon in de stembus doen. Zo stelt de Commissie onderzoek elektronisch stemmen in het stemlokaal zich de verkiezingen van de toekomst voor. De commissie adviseerde woensdag tot elektronisch stemmen over te gaan, ook al is dat duurder.

De kiezer maakt straks op het stembureau met een apparaat zelf een stemformulier. De print, met één partij erop en een kandidaat daarvan, controleert hij of zij nog even voordat het papier in de stembus kan. Die biljetten worden dan met scanapparatuur geteld, een klus die dan in ongeveer een uur geklaard zou moeten kunnen worden, schat de commissie. De papieren worden ook gebruikt voor controles.

Na enkele proeven voorziet de commissie in 2018 of 2019 landelijke invoering van het systeem, waarvoor straks een centrale organisatie verantwoordelijk is (opslag, beheer, onderhoud). De gemeenten zijn dan niet langer leidend. Gedacht wordt dat de methode fouten en ongeldige stemmen zal voorkomen.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken nam het advies woensdag in ontvangst. Hij zei het 'belangrijke werk' van de commissie te waarderen en beloofde zo snel mogelijk met een kabinetsstandpunt te komen. Hij uitte zich alvast redelijk positief. 'Het advies lijkt te leiden tot verhoogd gebruikersgemak, inclusief voor groepen die moeite hebben met stemformulieren, en dankzij het elektronisch tellen tot een snelle betrouwbare voorlopige verkiezingsuitslag op de verkiezingsavond. Ook lijken de betrouwbaarheid en privacy te zijn gewaarborgd.'

Bron: ANP