Voortaan vingerafdrukken in paspoorten

Nieuwe paspoorten en identiteitskaarten worden met ingang van maandag voorzien van vingerafdrukken. De maatregel moet fraude met reisdocumenten tegengaan. Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zal in Almelo de eerste vingerafdrukken opnemen in een paspoort.

Diplomatieke paspoorten en dienstenpaspoorten worden al sinds eind juni dit jaar voorzien van vingerafdrukken. Alle landen van de Europese Unie moeten vingerafdrukken opnemen in hun reisdocumenten, zodat autoriteiten beter kunnen controleren of degene die een paspoort gebruikt ook de rechtmatige eigenaar is.

De vingerafdrukken uit Nederlandse reisdocumenten worden straks opgeslagen in een centrale databank. Voor elk reisdocument worden maximaal vier vingerafdrukken afgenomen. Twee daarvan komen in een chip op het paspoort of de identiteitskaart.

De opslag van de afdrukken is niet onomstreden. Privacyvereniging Vrijbit probeerde bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een voorlopige voorziening af te dwingen waardoor de opslag zou moeten worden opgeschort. Het Hof wees dit vrijdag echter af. De organisatie heeft nog een bodemprocedure bij het Hof aangespannen.

Bron: ANP