Vraag het Antoinette: Kinderen en spelletjes op internet
Veel kinderen spelen spelletjes op internet en kopen hiervoor zogenaamde credits. Het kan voorkomen dat jouw kind zonder je toestemming zulke credits aanschaft. De kosten kunnen daardoor de pan uitrijzen, als je niet goed oplet. Wat kun je hiertegen doen?
De wettelijke regels voor producten en voor diensten zijn hetzelfde, maar in de praktijk is er wel een verschil. Een dienst, zoals bijvoorbeeld een sms-dienst of een abonnement bij de sportschool, is toch iets anders dan een eenmalige aankoop. Een dienst geldt ook vaak voor een langere periode. Daardoor kunnen de kosten behoorlijk oplopen. In zo'n geval mag de dienstaanbieder er niet zomaar van uitgaan dat de ouders toestemming hebben gegeven.Terugdraaien
Heeft jouw minderjarig kind een dienst afgesloten zonder jouw toestemming? En mocht de verkoper of dienstverlener er ook niet vanuit gaan dat je toestemming had gegeven? Dan heb je het recht om de overeenkomst te 'vernietigen'. Dit betekent dat je de dienstverlener of verkoper kunt vragen de dienst terug te draaien. Hij moet jou dan het geld teruggeven.
Als de dienstverlener dit weigert kun je een brief sturen. Schrijf hierin het volgende:
- Dat jouw kind minderjarig is.
- Dat je geen toestemming hebt gegeven voor de aankoop van het product of de afsluiting van de dienst.
- Dat je daarom als ouder het recht hebt om de overeenkomst te vernietigen.
- Dat je daarom het product terug wilt geven of de dienst terug wilt draaien.
Voorkomen is echter beter dan genezen. Wanneer jouw kind een online spel speelt waarbij je steeds credits kunt kopen, let dan vooral goed op dat er niets gebeurt dat jij niet wilt!