Vriezer ontdooid? Zo weet je of je eten nog veilig is

Vriezer Ontdooien

Je komt thuis van een heerlijk weekendje weg en merkt dat de vriezer is ontdooid. Wat nu? Knikker je alles in de vuilnisbak, of kun je sommige producten nog eten? Het antwoord hangt af van één vraag: is het eten bevroren gebleven of is het ontdooid geweest?

Zo lang blijft eten veilig in een afgesloten vriezer

Als de stroom uitvalt, stijgt de temperatuur in een gesloten vriezer langzaam. Dat komt doordat de bevroren producten elkaar als het ware ‘koel houden’. Hoe meer de vriezer gevuld is met ingevroren voedsel, hoe langer de kou in de vriezer blijft. Een volle vriezer houdt de temperatuur zo’n 24 uur veilig laag. Een halfvolle vriezer blijft ongeveer 12 uur koud, zolang je de deur dichtlaat.

Zodra het voedsel boven de 7 graden komt kunnen bacteriën zoals Listeria monocytogenes of Salmonella zich gaan vermenigvuldigen. Je ziet of ruikt dit vaak niet, maar het kan wel ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoelang de vriezer uitstond, of je tussendoor de deur hebt geopend en vooral: of het eten nog (deels) bevroren is.

Is het eten nog bevroren?

De vuistregel van het Voedingscentrum is duidelijk: als het product nog bevroren is, of pas net ontdooid aan de randen, kun je het opnieuw invriezen of gewoon eten. Is het helemaal ontdooid en voelt het product koel maar niet ijskoud?

Dan is het risico op bacteriegroei groter, vooral bij bederfelijke producten zoals vlees, vis en kant-en-klare maaltijden. Vooral rauw vlees of vis kun je dan beter niet meer invriezen of bewaren. 

Twijfel je of iets nog veilig is? Ga dan niet alleen af op geur, kleur of structuur. Het kan een richtlijn zijn, maar bedorven eten kan er soms nog prima uitzien. Weet je niet zeker of het eten koel genoeg is gebleven? Liever weggooien dan ziek worden, in dat geval.

Niet alles hoeft meteen in de prullenbak

Niet alle producten zijn meteen gevaarlijk als ze ontdooien. Veel voedsel kun je volgens officiële richtlijnen vaak nog prima opeten of zelfs opnieuw invriezen, zolang het niet te lang ontdooid is geweest:

  • Brood en gebak: geen probleem, ook na volledig ontdooien veilig te eten of opnieuw in te vriezen.
  • Groenten (alleen als ze kort gekookt zijn voor het invriezen, dit gebeurt met bevroren groenten van de supermarkt): kunnen wat slapper worden, maar zijn nog veilig.
  • Fruit: verliest structuur, maar blijft veilig. Ideaal voor in je smoothie of om compote van te maken.
  • Rauw vlees of vis: alleen opnieuw invriezen als het nog (deels) bevroren is.
  • Bereide maaltijden, kant-en-klare maaltijden of restjes: is het eten volledig ontdooid maar nog koel? Dan kun je het eventueel nog diezelfde dag verhitten en opeten, maar niet opnieuw invriezen.

Ontdooid eten opnieuw invriezen

Volgens de richtlijnen van Voedingscentrum kun je ontdooid eten in sommige gevallen opnieuw invriezen, zolang het maar koel is gebleven en niet te lang buiten de koelkast heeft gestaan. Een maaltijdrestje dat je in de koelkast liet ontdooien en snel weer terugkoelt, kun je dus veilig opnieuw invriezen. Maar bij producten die op kamertemperatuur hebben gestaan, ligt dat anders. 

Een ontdooide vriezer is flink balen, maar het hoeft niet te betekenen niet dat meteen alles bedorven is. Er is genoeg om te redden en op een andere dag van te genieten.

Info

Een vriezertip van Radar

Heb je vaak last van een vriezer die vanzelf ontdooit of heb je het niet door als de stroom uitvalt? Overweeg dan een eenvoudige temperatuurmeter met geheugenfunctie. Die laat precies zien hoe warm of koud jouw vriezer is als jij van huis bent.