Vroeg aan de kerstversiering: 'Sinterklaas bestaat over 5 jaar niet meer'

kerstversiering_polluitslag-780.jpg

Een flink deel van de mensen begint dit jaar vroeg met de kerstversiering: van de ruim 900 pollrespondenten geeft 39 procent aan eerder dan normaal het huis te versieren. Ruim een kwart heeft de kerstboom al staan, 35 procent wacht tot ná sinterklaas. Voor een kleine groep is de lol er helemaal af. Alleen dit jaar, of is er sprake van een trend? De pollrespondenten geven hun mening.

Hoewel de grootste groep polldeelnemers (46%) de kerstversiering niet eerder dan andere jaren in huis haalt, doet een flinke groep (39%) dat dit jaar wel. 'Alleen dit jaar', laat een respondent weten, 'om het thuis zitten op te vrolijken.' Niet verbazingwekkend is voor de meesten de coronapandemie, met alle aanverwante maatregelen, ongezelligheid en ellende, de reden om het in huis eerder gezellig te maken.

'Over 5 jaar geen sinterklaas meer'

Voor een enkeling is gedoe over zwarte piet een reden om sinterklaas over te slaan en maar direct aan kerst te beginnen. Anderen willen het sinterklaasfeest juist behouden en het daarom niet overslaan: 'Over 5 jaar bestaat sinterklaas niet meer. Winkeliers slaan dat in de etalages steeds meer over en beginnen al met de kerstspullen', zo laat een respondent weten.

Even bijkomen van Sint en dan echt genieten van Kerst. Veel minder opgefokte en drukke kinderen!
Polldeelnemer

Sommige respondenten wachten normaal tot de eerste advent (de christelijke aanloopperiode voor kerst, die begint op de vierde zondag voor kerst). Velen halen de kerstversiering pas na sinterklaas in huis, dit jaar doet 35 procent dat. 'Sinterklaasfeest is een ander verhaal dan de Kerst. Vandaar dat de kerstboom na 5 december in huis komt', licht een polldeelnemer toe. Voor sommige mensen gaat het hierbij overigens specifiek over de boom, en niet alle versiering: 'Huis is al in kerstsfeer, de kerstboom zetten we na Sint Nicolaas.'

Na 3 weken ben ik alle versiering wel weer zat
Polldeelnemer

Een andere reden die mensen geven om nog even te wachten met de kerstversiering is dat het niet te lang moet duren: 'Kerstversiering 3 weken is lang genoeg dan word ik het zat en 2 januari staat alles weer op zolder! Lekker!' zo laat een respondent weten. Ook houden sommigen een oogje op de energiemeters: 'Zie het niet zitten om een maand in de kerstsfeer te zitten, ook qua energieverbruik.'

Geen echt kerstgevoel

Een kleine groep twijfelt nog of ze wel kerstversiering (8%) of een kerstboom (6%) in huis willen halen. 7 procent weet zeker dat er geen kerstversiering in huis komt dit jaar. Soms vanuit praktische overwegingen: 'Ik vind het ieder jaar een heel gedoe en heb niet zo'n grote kamer', laat iemand weten. Voor veel mensen speelt mee dat kerst dit jaar zo anders zal zijn: 'kerst is gezellig met je familie en vrienden. In deze tijd kan dat niet, dus geen kerstversiering voor mij.'

Geen familie en vrienden, dan ook geen kerstversiering
Polldeelnemer

Ruim 1 op de 5 respondenten geeft aan geen boom in huis te halen. 'Wij hebben de kerstboom in de tuin', laat iemand weten. Opvallend veel mensen die zeggen geen boom in huis te halen, hebben wel degelijk een boom – alleen dan van hout of plastic. Een alternatieve of kunstboom dus, zoals deze respondent: 'Zelf een houten boom gemaakt, gaat nu al voor het zevende jaar mee.'

Kat in de boom

Andere mensen hebben inderdaad helemaal geen boom. 'Ik heb besloten om geen kerstboom meer te zetten. Een echte boom is niet duurzaam en een kunststof boom evenmin, ik wil geen plastic.' Bekijk ook de uitzending over kerstbomen:

'Kerstbomen zitten vol landbouwgif', wat zijn alternatieven?

Ook wat betreft de afweging wel of geen kerstboom, komen de praktische bezwaren om de hoek kijken: 'Geen kerstfeest en daarom te veel werk het opzetten en dan weer aftuigen', zegt een respondent. Een ander laat zich weerhouden door de kat: 'Ik weet dat hij direct in de Kerstboom zal springen.' Ook hier weet Radar raad, lees: 

Zo houd je je kat weg bij de kerstboom

Over de kerstversieringpoll

Aan de poll over kerstversiering deden 952 mensen mee, tussen 30 november en 5 december 2020. Radar vraagt niet alleen via korte, snelle polls naar je mening en ervaringen, maar ook via langere vragenlijsten. Wil je meedoen aan onze onderzoeken? Meld je (gratis) aan via de intake-vragenlijst.