background branding

Vuurwerk: wat zijn de regels en wat als je hier niet aan houdt?

Vuurwerk

Met oud en nieuw denkt iedereen vrijwel meteen aan vuurwerk. Wat zijn de regels rondom het afsteken? En wat gebeurt er als je je er niet aan houdt? Radar zoekt dit uit.

Waar en wanneer mag je vuurwerk kopen?

De eerste vraag is: waar mag je het kopen? Doe dit altijd bij een erkend verkooppunt. Zo’n verkooppunt gevonden? Weet dan dat hier slechts op een paar dagen ook daadwerkelijk verkocht mag worden. Oudejaarsvuurwerk verkopen aan particulieren is dit jaar alleen toegestaan op 28 tot en met 30 december 2023. 

Misschien vraag je jezelf af waarom het niet mag op 31 december. Wij hebben het antwoord. Aangezien volgens het vuurwerkbesluit, vuurwerk kopen op zondag niet mag en 31 december 2023 op een zondag valt, is dat dus niet mogelijk. Houd er rekening mee dat je alleen vuurwerk mag kopen als je 16 jaar of ouder bent. 

Vuurwerk kopen bij een niet erkend verkooppunt kan gevaarlijk zijn. Je weet dan niet zeker of het vuurwerk goedgekeurd is. Om deze reden is al het andere vuurwerk verboden te kopen of  af te steken. Denk bij verboden vuurwerk in Nederland bijvoorbeeld aan rotjes, cobra’s, vlinders, singleshots, vuurpijlen en Chinese rollen. 

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Er zijn ook regels rondom wanneer vuurwerk afsteken kan gevaarlijk zijn. Daarom mag je het niet waar en wanneer je het wil doen. 

Het mag alleen op zondag 31 december 2023 vanaf 18.00 uur ‘s avonds tot 1 januari 2023 2.00 uur ‘s nachts. Mocht je buiten deze tijden vuurwerk afsteken, dan is dat strafbaar. Een overtreding kan je minimaal zo’n 100 euro kosten.

Hier mag je geen vuurwerk afsteken

Veel mensen hebben last van het geluid, geur en rook van vuurwerk. Voor veel mensen en dieren is dat ook gevaarlijk. Hierdoor mag je op sommige plekken nooit vuurwerk afsteken. 

Denk bijvoorbeeld aan in het centrum van de stad, in de buurt van ziekenhuizen en in de buurt van dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen. 

Welke boete kun je krijgen?

Als je je niet houdt aan de regels over het gebruik van vuurwerk kun je een flinke boete krijgen. Denk bijvoorbeeld aan als je illegaal vuurwerk verkoopt, koopt of in bezit bent, of als je buiten de gegeven tijdstip vuurwerk gaat afsteken.

De minimale boete die je kunt krijgen is 100 euro. Ook krijg je een aantekening in het strafblad. Afhankelijk van de overtreding die je hebt gemaakt kunnen de boetes of straffen veel hoger worden.