Vuurwerkdealers delen gratis brillen uit

vuurwerk-bril-28122018.jpg

De Nederlandse vuurwerkbranche wil oogletsel uitbannen en geeft daarom bij iedere aankoop een gratis vuurwerkbril mee. Dat meldt de Stichting VuurwerkCheck. Het is een gezamenlijke actie van Nederlandse importeurs en winkels. Er worden bijna 2 miljoen brillen uitgedeeld.

Enkele jaren terug is de vuurwerkbranche samen met VuurwerkCheck gestart met de campagne 'Be Wise, Protect your Eyes'. Doel daarvan is om de vuurwerkconsument bewust te maken van de gevaren van vuurwerk.

Eerder bleek al uit een enquête van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur dat driekwart van de Nederlanders vindt dat verkopers gratis vuurwerkbrillen moeten uitdelen aan particulieren. Eén op de vijf is het daar niet mee eens.

Lees ook: Lanceerstandaard voor vuurpijl: waarop moet je letten?

Helft van slachtoffers is minderjarig

Iedere jaarwisseling komen zeker tweehonderd slachtoffers op de eerste hulp terecht vanwege oogletsel door vuurwerk. De helft van hen is minderjarig. Slachtoffers die boven de 15 jaar oud zijn lopen vaker oogletsel op dan kinderen onder de 15 jaar. Dat kan volgens kenniscentrum VeiligheidNL te maken hebben met het feit dat jonge kinderen vaker een vuurwerkbril dragen.

Behalve oogletsel zijn brandwonden de meest voorkomende letsels door toedoen van vuurwerk. Uit de enquête blijkt ook dat 77 procent van de ondervraagden de verantwoordelijkheid van het letsel legt bij de afsteker van het vuurwerk. Maar 6 procent beschouwt de vuurwerkproducent als schuldige.

Vuurwerkverkoop van start

Nederlandse consumenten kunnen vanaf vrijdag weer drie dagen lang rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk in de winkel kopen. De verkoopdagen zijn vrijdag, zaterdag en maandag. Het online bestellen van vuurwerk kan al sinds half november.

De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. Verkopers van vuurpijlen moeten sinds dit jaar voor het eerst lanceerstandaards meeleveren.

Bij de vorige jaarwisseling gaven Nederlanders ongeveer 68 miljoen euro uit aan vuurwerk. Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 2019.

Bron: ANP

Meer over