VVD stelt kamervragen na uitzending Radar over malafide glazenwassers

Kamervragen

Het is een bolwerk van intimidatie, machtsmisbruik en uitbuiting. De wereld van de glazenwassers. En de consument is daar ook de dupe van. Dat toonde Radar aan in de uitzending van maandag 14 oktober 2024. Tweede Kamerleden Ingrid Michon-Derkzen en Arend Kisteman van de VVD hebben hierover schriftelijk vragen gesteld aan de ministers van Justitie & Veiligheid en Economische Zaken.

De VVD vindt dat de consument altijd zelf moet kunnen kiezen voor een glazenwasser en wil dat er meer grip komt op deze criminogene sector.

Dit zijn de vragen van de VVD:

  1. Bent u bekend met de reportage over glazenwassers die het tv programma Radar uitzond op 14 oktober jl,?
  2. Deelt u met de VVD-fractie dat de consument altijd een vrije keuze moet hebben bij het afnemen van de diensten van een glazenwasser? 
  3. Waar kan een consument een melding doen als hij het gevoel heeft dat de geleverde dienstverlening niet bonafide is? Is er overzicht van het aantal meldingen dat de afgelopen 2 jaar is gedaan over malafide glazenwassers?
  4. Heeft een consument het recht om niet met cash voor de geleverde dienstverlening te betalen? Zo nee, welke andere rechten heb je als consument als je te maken krijgt met een malafide glazenwasser die cash eist voor een geleverde dienst? 
  5. Wat is er bekend over de sector van glazenwassers? Kunt u hierbij onderscheid maken in de informatie van de ACM, de VNG en de RIEC’s?
  6. Deelt u de mening dat de sector van glazenwassers kwetsbaar is voor criminaliteit en dus een criminogene sector is?
  7. Bent u bereid om nader onderzoek te doen naar de sector van glazenwassers? Zo nee, waarom niet?
  8. Bent u het met de VVD-fractie eens dat de inzet van de burgemeester van Zaanstad op de aanpak van malafide glazenwassers navolging verdient in andere gemeenten? Zo ja, hoe gaat u andere gemeenten stimuleren om een dergelijke aanpak uit te voeren?
  9. Hoeveel gemeenten hebben inmiddels een analyse uitgevoerd naar kwetsbare sectoren in hun gemeenten op basis van de handreiking die daarvoor is ontwikkeld?  
  10. Worden er integrale handhavingsacties uitgevoerd op landelijk niveau, bijvoorbeeld door de FIOD, het OM, de Arbeidsinspectie etcetera? Zo ja, kunt u schetsen hoe vaak dat in 2024 is gebeurd, en zo nee, waarom niet? 

Uitzending gemist?

Heb je het item over glazenwassers nog niet gezien? Je kunt het hier terugkijken: 

Meer over