Waakhond CBP onderzoekt waakhond NZa

privacy_gegevens_mappen800.jpg

De privacywaakhond is een onderzoek begonnen naar de zorgwaakhond. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) wil weten of een systeem van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wel mag.

Dat meldden het CBP en de NZa donderdag. Het gaat om het Diagnose Informatie Systeem. Daarin staan allerlei gegevens van Nederlandse patiënten, die worden aangeleverd door ziekenhuizen en ggz-instellingen. Een deel van die informatie wordt door de NZa geleverd aan onder meer brancheorganisaties en overheidsinstellingen zoals het CBS.

Te herleiden naar personen

De NZa maakt het moeilijk om die informatie te herleiden naar specifieke personen, maar het is niet helemaal onmogelijk. Volgens de zorgautoriteit wordt de informatie twee keer versleuteld voordat het in het informatiesysteem terechtkomt. Ook zijn er volgens de NZa geen persoonlijke gegevens van patiënten zichtbaar.

Het CBP betwijfelt of het systeem mag en is daarom een onderzoek begonnen. Vanwege het onderzoek werkt de NZa voorlopig niet meer met het systeem. Het CBP kan niet zeggen hoelang het onderzoek duurt.

Bron: ANP