background branding

Waar komt kleding van grote ketens vandaan?

kledingketen070417.jpg

Een nieuwe lijst met drieduizend naaiateliers in de wereld laat exact zien waar Nederlandse kledingketens zoals C&A, Zeeman, WE en Bijenkorf hun kleding vandaan halen. De lijst die dinsdag wordt gepresenteerd is samengesteld door de Sociaal-Economische Raad (SER), meldt Trouw.

Door de lijst moet het makkelijker worden om na te gaan waar misstanden plaatsvinden, zegt een woordvoerder van SER dinsdag. Het gaat om de productielocaties van 64 bedrijven, goed voor 80 consumentenmerken en bijna 4 miljard omzet.

Actieplan en klachtencommissie

Ook hebben alle bedrijven een actieplan moeten indienen bij de SER en is een klachtencommissie opgericht. Werknemers met klachten hoeven niet zelf naar Den Haag te bellen, maar kunnen worden vertegenwoordigd door een maatschappelijke organisatie.

Bestrijding misstanden in textielbranche

De publicatie is onderdeel van het convenant Duurzame Kleding en Textiel, dat precies een jaar geleden werd gesloten om misstanden in de textielbranche tegen te gaan, zoals kinderarbeid en onveilige situaties. 64 Nederlandse textielbedrijven doen eraan mee.

Nog steeds onduidelijkheid

Een woordvoerder van de actiegroep Schone Kleren Campagne merkt op dat consumenten nog steeds niet kunnen zien welke locaties bij welke merken horen. Ook is niet de hele productieketen in beeld gebracht.

Bron: ANP MediaWatch