Waar kun je je tweedehands spullen in coronatijd heenbrengen?

OudeSpullen_24.04.2020.jpg

Heb jij de coronacrisis ook aangepakt om je huis eens helemaal op te ruimen en kwam je na je opruimwoede veel dingen tegen die je eigenlijk niet meer gebruikt? Dan loop je tegen een probleem aan, want veel tweedehandswinkels en milieustraten zijn dicht of erg druk.

Radar spreekt met Anne Kluivers van Milieu Centraal. In dit artikel geeft ze een aantal tips over hoe je je spullen op een verantwoorde manier een nieuwe bestemming kunt geven in coronatijd.

Probeer het in de buurt

Er zijn verschillende apps beschikbaar die het mogelijk maken om je spullen te ruilen of te delen met buren. Via onder andere Peerby kun je jouw spullen aanbieden en het aanbod van anderen zien. Als er een match is, kun je een ruil laten plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan boeken. Als je een boek gelezen hebt, doe je er vaak niets meer mee. Je kunt je uitgelezen boek dan beter ruilen voor een boek van een ander dat je nog niet gelezen hebt. Zo bespaar je geld en ben je duurzaam bezig. Dit geldt ook voor speelgoed. Je kinderen raken na verloop van tijd uitgekeken op speelgoed en kunnen via deze apps op een duurzame manier aan nieuw speelgoed komen. 

Ook kun je een groepswhatsapp met je buurt opstarten, zodat je foto's kunt doorsturen van spullen die je niet meer gebruikt. Wie weet kun je je buren er erg blij mee maken. 

Het voordeel van je spullen in de buurt verkopen, is dat je de ruil of verkoop gemakkelijk contactloos uit kunt voeren door even langs te gaan en je spullen voor de deur te zetten.

Wat doe ik met kapotte spullen?

Als je spullen vindt die het niet meer doen of kapot zijn, kun je ze altijd proberen te maken. Zelfs als je niet handig bent, kun je een heel eind komen. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen, zoals 'IFixIt' en 'Monteur op Afstand'. Op IFixIt staan video's van en door mensen die zelf hun spullen gerepareerd hebben. Via Monteur op Afstand FaceTime je met een monteur die je helpt bij de reparatie. Deze app is vooral gericht op de grote apparaten, zoals koelkasten en wasmachines. Je kunt ook altijd op YouTube op zoek gaan naar uitlegvideo's. 

Verdere afstand

Als je je spullen niet in de buurt kwijt kunt, kun je ook via Marktplaats of dergelijke platforms je spullen verkopen. Kluivers raadt aan om pas over te gaan op dit soort platforms als het in de buurt niet lukt. Als je je producten verkoopt aan iemand kilometers verderop, moet je een langere afstand rijden en dit is slecht voor het milieu en kost veel tijd. Bovendien kom je in een nieuwe omgeving en dit is niet verstandig in verband met het coronavirus. Als je een klein product wilt verkopen, kun je overwegen het via de post op te sturen, zodat jij de afstand zelf niet hoeft af te leggen.

Bovenstaande opties lukken niet

Als je je spullen niet kwijt kunt raken, raadt Kluivers af om je spullen weg te brengen naar milieustraten of tweedehandswinkels die wel open zijn. Milieustraten zijn namelijk overvol en in tweedehandswinkels moet het niet te druk worden om virusverspreiding te voorkomen. 'Laat dan liever je spullen nog even thuis tot de crisis voorbij is en breng ze dan weg', adviseert Kluivers.

Bron: ANP