Waar leef je beter, stad of platteland?
Stedelingen wonen dichter bij de sportclub en de basisschool en hebben meer te besteden dan plattelandsbewoners. Maar daar staat tegenover dat ze in een minder schone en veilige omgeving wonen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Waar woon je nu het beste? En wat is de gezondste stad van Nederland?
Het statistiekbureau heeft voor het eerst de welvaart in alle Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken door verder te kijken dan alleen economische groei. Ze hebben veertig uiteenlopende aspecten van het leven van Nederlanders bestudeerd, van overgewicht tot de contacten met familie en de afstand tot een café.
Ongezonder in de stad?
Daaruit concluderen ze ook dat stedelingen gemiddeld genomen minder gezond zijn dan plattelandsbewoners. Ook is er minder sociale cohesie in de stad. Wel zijn basisscholen en andere voorzieningen er vaak dicht in de buurt. 'Leven in een stad is niet per se slechter dan op het platteland', zeggen de onderzoekers hierover. 'Mensen wegen de nadelen op het ene aspect van brede welvaart af tegen de voordelen op een ander aspect.'
Het CBS ziet ook een aantal uitzonderingen, stedelijke gebieden waar het in veel opzichten goed gaat. Gemeenten als Hendrik-Ido-Ambacht, Barendrecht en Oegstgeest combineren een korte afstand tot voorzieningen en natuur met een schoon milieu en goede gezondheid.
Niet alle plattelandsgemeenten
Zo zijn er ook gemeenten in landelijk gebied waar het niet zo veilig is als in veel andere plattelandsgemeenten en mensen vaak ook niet zo gezond zijn. Bewoners van de Groningse gemeenten Veendam, Oldambt en Stadskanaal zijn bijvoorbeeld relatief ongezond, terwijl ze veel last hebben van criminaliteit, vaak ver weg van een basisschool wonen en gemiddeld genomen minder te besteden hebben.
Groningen is de gezondste stad
Groningen is uitgeroepen tot de gezondste stad van het land. Van alle grote steden in Nederland is het leefklimaat er het gezondst, stelt ingenieursbureau Arcadis dat twintig steden onderzocht op vijf onderdelen: mobiliteit, buitenruimte, milieu, gebouwde omgeving en gemeenschap. Nijmegen eindigde op plek 2 en Maastricht op plek 3. Zaanstad bungelde onderaan.
Volgens John Boon van Arcadis is het geen verrassing dat Groningen bovenaan eindigt. 'Deze stad probeert al sinds de jaren 70 de auto zoveel mogelijk uit de binnenstad te weren, met succes. Nergens ter wereld wordt zo vaak de fiets gepakt als in Nederland en van de onderzochte steden is Groningen hierin koploper', zegt hij in het AD.
Groningen heeft verder relatief veel groen en schaduwrijke plekken. 'Dit soort plekken worden door klimaatverandering belangrijker, met name steden worden geconfronteerd met hittestress', aldus Boon. Ook geeft hij in de krant aan dat de luchtkwaliteit er goed is. 'In de Randstad of het zuiden is dat anders door de aanwezigheid van industrie en het feit dat daar veel meer mensen wonen.'
Bron: ANP