Waar mag ik mijn camper parkeren?

camper-parkeren-780.jpg

Na of voor de vakantie parkeren veel mensen hun camper, caravan of vouwwagen vaak voor de deur.  Omdat het bijvoorbeeld makkelijker is om uit te pakken of om een camper rijklaar te maken. Maar waar mag je een camper of caravan parkeren? Radar legt het voor aan de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).

Mag mijn camper op de openbare weg staan?

'Er is geen algemene regel. De overheid laat dat vrij aan gemeenten, laat Martijn Ciere van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) weten. Iedere gemeente in Nederland heeft in zijn Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een voorschrift opgenomen voor het parkeren van kampeermiddelen. 'De Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) heeft wel een voorbeeld-APV opgesteld waarbij maximaal drie dagen worden genoemd', aldus Ciere. Daarin staat dat recreatieve voertuigen niet langer dan drie aaneengesloten dagen aan de openbare weg geparkeerd mogen worden. Dit voorstel kan door individuele gemeenten gebruikt worden om een parkeerbeleid in te richten. In sommigen gemeenten is dat overigens ook korter. 'Wij proberen de camperaar aan te spreken op gewoon goed gedrag. Wees een goede buur. Eigenlijk net zoals je ook geen harde muziek opzet na tien uur s'avonds.' 

Lees ook: Wildkamperen in de natuur wat mag wel en wat niet?

Is er een verschil tussen een camper en een caravan?

Voor de wet wordt een caravan aangemerkt als een aanhangwagen. En een camper als een motorvoertuig. Dus daar zitten wel degelijk verschillen in. Maar meestal wordt in de APV voor een aanhangwagen ook drie dagen gehanteerd. 'De drie dagentermijn is gesteld omdat het niet de bedoeling is betrokkene te verbieden zijn kampeerwagen, caravan of camper klaar te maken voor een te ondernemen reis, respectievelijk na de reis op te ruimen', is te lezen in een dergelijke voorbeeld-APV.

Meestal komt een gemeente pas in actie wanneer omwonenden klagen over een geparkeerde camper. Heb je een eigen parkeerplaats of oprit? In dat geval is het een ander verhaal. Dan is het stallen van je caravan of camper toegestaan, tenzij er een gevaarlijke situatie ontstaat.

Dit is een artikel uit 2019, gecontroleerd en aangepast door de redactie op 29 juni 2020.