background branding

Waar moet je op letten als je cocktails maakt?

Wat serveer je op de nieuwjaarsborrel? Gaat het een simpel biertje of wijntje worden, houd je het bij fris, ga je voor champagne of maak je een lekkere cocktail? Wat stop je in een cocktail en waar moet je op letten als je ze maakt?

Tess Posthumus is de beste vrouwelijke bartender ter wereld. Ze heeft een eigen bar, Door 74, maar doet ook mee aan wedstrijden. Ze legt uit dat het maken van een cocktail op dezelfde manier begint als leren koken. 'Begin met het volgen van een recept. Hoe vaker je het doet, hoe meer je kan variëren. Het is vooral veel oefenen en proeven.' Ze heeft in haar boek 'Cocktails met Tess' talloze recepten gebundeld.

Lekkere cocktail om het nieuwe jaar in te luiden?

Doe iets met champagne. 'Dat is niet te zwaar en niet te sterk, maar het is lekker en je kan er mee proosten.' Posthumus tipt om geen ingrediënten te nemen die je niet lekker vindt. 'Pak ook geen oude ingrediënten. Gebruik veel ijsblokjes. IJs is geen boosdoener, maar het maakt het juist koud.' Een voorbeeld is de French 75 met 15 ml citroensap, 10 ml suikersiroop, 30 ml gin en 90 ml champagne. Schud dit met veel ijs, schenk het daarna in een flûte met een 'fine trainer'. Dat is een soort zeefje waarmee je voorkomt dat er vliesjes citroen in de cocktail komen.

Dit zijn de populairste cocktails

Je hebt ze ongetwijfeld weleens op een menukaart gezien, maar de meest populaire cocktails zijn de Mojito, Manhattan, Espresso Martini, Marguerita, Martini, Whiskey Sour, Old Fashioned en Daiquiri.

Hoe kies je een lekkere cocktail aan de bar?

Cocktails kan je niet proeven dus Posthumus adviseert om vooral aan de bartender een advies te vragen. Hij zal dan van je willen weten of je van zoet, sterk of fris houdt en wat je lekker vindt en adviseert op basis daarvan een lekkere cocktail. Proef vooral ook veel.

Zijn er cocktailtrends?

'Cocktails zijn op zich een trend, we zijn er meer mee bezig en we zijn veel aan het proeven.' Volgens Posthumus is gin tonic sinds vier jaar erg populair, 'maar ook nieuwere cocktails zoals Moscow Mule (met wodka, limoensap, rietsuikersiroop en gemberbier) en Negroni'. De Negroni is een cocktail met een bitterzoete smaak en komt uit Italië. Er zit onder meer gin, vermout en Campari in.

Wat is een mocktail?

Wie wel een cocktail wil, maar niet iets met alcohol, kan kiezen voor een cocktail of 'virgin cocktail'. Mocktails worden gemaakt met fruit, siropen, frisdrank en vruchtensap.

Hoe voorkom je misselijkheid?

Een cocktail is iets om van te genieten en niet om veel van achter elkaar weg te tikken. 'Drink er dus niet vijf achter elkaar, doe rustig aan en geniet ervan. Drink niet elke dag cocktails.'

Randje van suiker of zout?

Sommige cocktails hebben een randje van suiker of zout voor de smaakbeleving. Je maakt een zoutrandje door de rand van het glas 'nat' te maken met citroensap. Voor suiker gebruik je likeur of siroop zodat de suiker blijft plakken.

Neem het juiste glas

Een echte bartender zal altijd het juiste glas gebruiken om een cocktail in te schenken. Zo kent een Martini een klassiek glas in de vorm van een V, oftewel een cocktailglas. Het cocktailglas en het coupe-glas gebruik je voor cocktails zonder ijs. In een Rocks-glas, dat ook gebruikt wordt voor whisky, doe je cocktails zoals een Caipirinha. Longdrinkglazen gebruik je voor minder sterke cocktails. 'Dan kan er meer uit de mixer in het glas.' Het Copa-glas is groot en rond waardoor er veel ijs in kan. Ideaal voor gin-tonic.

Koel je glazen

Tess Posthumus adviseert om cocktails in een koud glas te serveren. De temperatuur van een cocktail moet perfect zijn. Er zijn speciale glazenvriezers, maar je kan ze ook gewoon van tevoren in de koelkast zetten.