Waar moet je op letten als je een taxi neemt?

taxi_18.02.2020.jpg

Als je een taxi wilt nemen, is het belangrijk om te weten of de taxi betrouwbaar is. Illegale taxichauffeurs zijn vaak niet goed verzekerd en kunnen hoge tarieven rekenen. Ook hebben ze waarschijnlijk geen chauffeurspas, dus kun je hun identiteit niet controleren.

Hoe kun je een legale taxi herkennen?

Voor iedere taxi geldt dat er een blauwe kentekenplaat op de auto moet zitten. Dit is de makkelijkste manier om een legale taxi te herkennen. Heeft de taxi een gele kentekenplaat? Dan is het een illegale taxi.

Verder moet elke taxichauffeur een boordcomputer hebben, hierop moet hij zijn rustperioden en werktijden aangeven.

Weet bij wie je instapt

Iedere legale taxichauffeur heeft een chauffeurspas. Als je een klacht wilt indienen over de rit, is het belangrijk om te weten bij wie je precies instapt. Een chauffeurspas is een handige manier om de identiteit van de chauffeur te controleren. 

Als laatste moet een taxichauffeur in staat zijn om een ritbon te printen. Een chauffeur is niet verplicht om deze bon te printen, maar moet het wel kunnen printen als jij erom vraagt. Op de ritbon staan de gereden tijd en afstand, maar ook de gegevens van de chauffeur. Ook staat op deze bon hoe je een klacht over je rit kan indienen.

Soorten taxi's

Er zijn verschillende soorten taxi’s. Allereerst is er de opstaptaxi. Deze taxi’s staan langs de weg, met name bij een station, vliegveld of groot evenement. Bij deze taxi’s is het niét verplicht om de voorste taxi te nemen: je mag altijd zelf een taxi in de rij uitzoeken.

Daarnaast bestaan er ook besteltaxi’s, ook wel beltaxi’s genoemd. Deze taxi’s komen naar jou toe en brengen je naar de plaats van bestemming. Met deze taxi’s bespreek je veelal vooraf een tarief. 

Als laatste zijn er ook contracttaxi’s, deze taxi’s behoren tot het speciaal vervoer. Zij vervoeren onder andere ouderen en mindervaliden. 

De taxameter

Voor opstaptaxi’s geldt dat er een taxameter aanwezig moet zijn. Dit is de meter waarop de prijs voor de rit te zien is. Deze loopt op die naarmate je rit vordert. Beltaxi’s zijn niet verplicht om zo’n meter in hun taxi te hebben. 

Hoe voorkom je dat je te veel betaalt?

De tarieven van de chauffeur moeten van buitenaf zichtbaar zijn. Houd daarom nogmaals goed in je hoofd dat je niet verplicht bent om de voorste taxi te pakken. Voor een ritje met de opstaptaxi kun je altijd de taxameter aanhouden. Het tarief op de taxameter is opgebouwd uit een startbedrag, een bedrag per kilometer en een bedrag per minuut. De maximale tarieven die opstaptaxi’s wettelijk mogen rekenen, kunt u hier vinden. 

Lange afstanden met een opstaptaxi

Volgens Ton Hokken van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) kan het voor lange afstanden handig zijn om een prijs af te spreken. Afgaande op de meter kunnen de kosten namelijk aardig oplopen. Van tevoren is het daarom handig om een kleine berekening te maken van de kosten als je op de meter afgaat. Laat tijdens de rit de taxameter wel lopen, al heb je een prijsafspraak gemaakt. Als je dan per ongeluk een hogere prijs afspreekt, is er niets aan de hand. ‘Als jouw prijsafspraak hoger uitvalt dat de prijs gebaseerd op de taxameter, betaal je de prijs op de meter. Als de meter hoger uitkomt dan jouw afgesproken prijs, betaal je het afgesproken bedrag’, aldus Ton Hokken.

Tarieven voor besteltaxi’s

Voor besteltaxi’s is het moeilijker om de kosten laag te houden. Besteltaxi's rekenen namelijk vaak een vast tarief. Om de kosten laag te houden kan je taxibedrijven opzoeken en hun tarieven vergelijken. Als je een taxi belt, komt de chauffeur met een prijs voor je rit. Je kunt uiteraard zelf bepalen of je hiermee akkoord gaat. Soms werken besteltaxi's wel met een variabel tarief, in dit geval moeten chauffeurs zich houden aan de maximumtarieven die ook voor opstaptaxi's gelden.

Meer over