Waarom het niet slim is om je drinkfles in de vaatwasser te stoppen

Flessen Vaatwasser

De drinkfles die je elke dag gebruikt moet weer eens schoonmaakt worden, dus je stopt hem in de vaatwasser. Klinkt onschuldig, maar volgens nieuw onderzoek uitgevoerd op verzoek van Stichting Tegengif is dat het allerminst. 

Merendeel bevat gevaarlijke stoffen

Stichting Tegengif onderzocht 39 herbruikbare plastic drinkflessen die verkocht worden op de Europese markt. Zo zijn er flessen uit Nederland, Denemarken, Spanje, Tsjechië en Litouwen getest.

De flessen gingen tien dagen lang tweemaal per dag de vaatwasser in. Na elke vaatwasbeurt is een chemicaliëntest gedaan op het water dat na de wasbeurt in de fles werd bewaard. En wat blijkt? In meer dan de helft van alle flessen is de hormoonverstorende stof DiBP aangetroffen. 

Als nulmeting zijn 39 andere flessen niet met de vaatwasser gewassen. In de flessen die niet met de vaatwasser gewassen zijn is geen DiBP gevonden. 

Hormoonverstorende stoffen

Annelies de Boer, voorzitter van Stichting Tegengif, vindt de resultaten van de studie zorgelijk. “De stof die ons het meeste opvalt is DiBP.  We weten van deze stof dat die effect heeft op de hormoonhuishouding in ons lichaam.” Vandaar dat DiBP ook wel hormoonverstorende stoffen worden genoemd. 

“Het is bekend dat deze stoffen bij mannen een remmende werking hebben op de productie van het mannelijk hormoon testosteron”, zegt Jorke Kamstra, universitair docent hormoonverstorende stoffen aan de Universiteit van Utrecht.

“In dierproeven is er misvormingen in de plasbuis en het niet goed indalen van de zaadballen geobserveerd. Ook bij mensen zijn er gevolgen voor de reproductieorganen gevonden”, aldus Kamstra. 

Onbekende stoffen

Misschien nog verontrustender dan de DiBP die vrij is gekomen zijn de 300 andere stoffen waarvan de onderzoekers helemaal niet weten wat ze zijn. De Boer vertelt: “We weten dus niet welke stoffen dit zijn en wat ze doen. Eigenlijk zijn plastics daarmee een black box; je weet niet precies wat erin zit.” 

Expert Kamstra onderschrijft deze conclusie. “Het zouden stoffen kunnen zijn die niks met ons doen, maar ze zouden ook schade aan kunnen richten. We weten het simpelweg niet.”

Wat moet je doen?

Wat als je al zo’n herbruikbare drinkfles gebruikt? Stichting Tegengif raadt aan om een fles te kopen die niet van plastic gemaakt is of om je plastic fles niet meer met de vaatwasser schoon te maken.