Waarom is je mobiel bereik zo slecht op festivals of in de trein?

Mobiele Bereikbaarheid

Je hebt je vast eens gestoord aan slecht mobiel bereik in een grote menigte, zoals op een festival of in de trein. Waarom is dit zo? Is het gewoonweg te druk en bestaat er file in het mobiele verkeer, of ligt het ingewikkelder?

Slecht bereik in de menigte

Of je nu op een festival aan het dansen bent, of in de spits naar je werk reist met de trein. Op beide plekken ervaart men problemen met mobiel internet. Ook al vergaat de wereld daarmee niet, het is wel vervelend als je een vriend of vriendin probeert te vinden, of foto’s probeert te versturen. 

Media- en telecomondernemer Taco Jelgersma geeft inzicht in waar het misgaat: “Op een festival zijn veel mensen op dezelfde plek. Op zo’n evenement sta je daarom ook bij horeca en bij de wc flink in de rij. Wanneer iedereen op een festival verbinding wil maken met dezelfde zendmasten, ontstaat er net zo goed een file op het netwerk.”

File op het netwerk

Naast dat er tienduizenden mensen op een veld zijn verzameld, is het datagebruik op een festival ook enorm. Er worden foto’s en video’s op social media gedeeld, sommige livestreamen vanaf het evenement, of hebben hun locatie aan staan om elkaar gemakkelijk terug te vinden.

“Providers zijn bezig met deze problemen,” benoemt Taco Jelgersma. “Bij festivals plaatsen zij bijvoorbeeld mobiele zendmasten om het drukke mobiele verkeer aan te kunnen. Als zij dat niet doen, zou de situatie nog veel slechter zijn. Toch is er op zo’n moment gewoon een gebrek aan capaciteit voor al het mobiele verkeer.”

Hoe zit dat in de trein?

De trein deel je ook met een boel andere passagiers, maar de reden voor matig mobiel bereik ligt daar anders. Taco Jelgersma legt uit:

“Een trein is eigenlijk gewoon een afgeschermde stalen bak met ramen. Die ramen zijn beplakt met een warmtehoudende folie, die ook de ontvangst van radiosignalen afschermt. En boven de trein loopt ten alle tijde een hoogspanningskabel. Al die factoren samen maken het mobiel bereik in de trein lastig. Ook staan de meeste stations tussen hoge gebouwen, of zijn ze overkapt."

"Het is hartstikke mooi dat we ons hier druk over kunnen maken.”
Taco Jelgersma

Hoge standaard in Nederland

Wat de reden voor het slechte bereik af en toe ook is, Jelgersma vindt dat we ons in de handen mogen wrijven met het mobiele netwerk in Nederland.

“Het mobiele netwerk in Nederland is echt heel erg goed. Als je dan een keertje geen bereik hebt valt het op, juist omdat we zo verwend zijn. Vergelijk het maar eens met het buitenland, als je op vakantie bent deze zomer. Dan merk je het verschil wel. 

Simpele tips voor als je toch geen bereik hebt

  • Je telefoon krijgt het signaal via een ontvanger. Deze zit bij de meeste telefoons links of rechtsboven aan de zijkant. Door het ontwerp blokkeer je deze niet snel met je vingers. Toch kan het helpen om de telefoon even onderaan vast te houden, terwijl je naar bereik zoekt.
  • Steeds meer festivals verlichten het mobiele verkeer door wifi-punten aan te bieden. Als je mobiele data niet werkt, kijk dan eens of het (buiten)evenement ook wifi aanbiedt.
  • Het kan zijn dat je via jouw provider geen bereik hebt, maar een vriend(in) via een andere provider wel. Je kunt dan hotspots aanzetten en op die manier alsnog via elkaar het internet gebruiken.
  • Zorg dat je met een vol opgeladen telefoon van huis gaat, of zet deze in de besparingsstand. De batterij gaat namelijk erg snel leeg als je telefoon constant op zoek is naar antennes om verbinding mee te maken.