Waarom je een spin in je huis het beste kunt laten zitten

Spinnetje Klein

Sommige mensen springen bij het zien van een spin in de keuken of badkamer uit hun vel. Anderen laten het achtpotige dier rustig zitten. Helpt het tegen insecten om de spin zijn gang te laten gaan? Radar vroeg spinnenexpert Sjef van Overdijk over spinnen in je huis en hoe jij ermee om kunt gaan.

Waarom willen we van spinnen af?

De realiteit is dat er in ieder huis, hoe schoon het ook is, klassieke boerderijen of nieuwbouw, honderden spinnen leven. Deze zitten vooral op plekken waar mensen niet komen, dus zie je ze nooit. Waarom willen we dan zo graag van ze af? Volgens spinnenexpert Sjef van Overdijk hoef je je geen zorgen te maken.

“Onbekend maakt onbemind, zeggen ze. Ouders nemen kinderen hier soms ook in mee, door zelf angstig te reageren op een spin. En je hebt vast een keer iets gelezen over zwarte weduwen of migrerende spinnen die zogenaamd gevaarlijk zijn. Zo wordt dat in stand gehouden. En er zijn natuurlijk mensen met een spinnenfobie.”

“We hebben in Nederland 600 soorten spinnen en niet eentje is voor een mens gevaarlijk.”
Sjef van Overdijk, spinnenexpert

“Je hoeft gewoon helemaal niet bang te zijn. En als je toch besluit een spin weg te halen, zit er waarschijnlijk over een week weer een nieuwe.”

Wat doet een spin in je huis?

Spinnen komen niet zonder reden in je huis zitten. Ze leven hier al miljoenen jaren en hebben ons niet nodig om te overleven. Wel maken ze daarvoor gebruik van plekken in onze huizen. Die ongewenste huisgenoten hebben ook praktische voordelen. Ze jagen of vangen muggen, vliegen en andere insecten in hun web. En als de insecten op zijn, beginnen ze aan andere spinnen.

Ook kunnen ze tot hulp zijn in je voorraadkast, legt van Overdijk uit.

“In mijn keuken zitten wat kleine spinnen achterin de kast. Zilvervisjes, die bijvoorbeeld je meel kunnen verpesten, worden netjes opgegeten. Zo blijft je eten schoon. Elk ecosysteem houdt zichzelf zo in balans en de spin is daar onderdeel van. Of het nu in je voorraadkast of andere plekken in je huis is, of een biotoop zo groot als de Veluwe.”

Wat kun je doen als je er last van hebt?

Ook al heeft een spin in je huis praktisch nut, niet iedereen zal door die kennis van de kriebels af zijn. Het advies van Overdijk is simpel: face your fears en leer omgaan met het feit dat ze toch wel ergens zitten. Spinnen op een andere manier bekijken kan ook helpen.

“Er worden bijvoorbeeld macrofoto’s gemaakt, waar je de spinnen in detail kunt zien. Ze zijn van dichtbij veel mooier. Als je meer leert, leer je begrijpen wat de spin gaat doen. De onzekerheid over het gedrag van de spin is waar je angst vooral mee bezig is.”