Waarom je gezicht deels bedekken met een mondkapje wél mag van de wet

ANP-mondkapje-straat-wet-780.jpg

Mensen die met mondkapjes over straat lopen: je kijkt er waarschijnlijk nauwelijks meer van op. Misschien draag je ze zelf ook al wel, of ga je dat binnenkort doen. Bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, waar deze beschermende hulpmiddelen vanaf 1 juni verplicht zijn. Maar is het op diverse plekken niet verboden je gezicht te verhullen? We nemen de regels nog even door.

Om te beginnen: mondkapjes zijn op straat en op andere openbare locaties gewoon toegestaan. Hiervoor is ook geen wet- of regelgeving aangepast, zo bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Elkaar kunnen aankijken en herkennen

Hoe zit het dan met de Wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding'? Die schrijft immers voor dat het in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen verboden is om gezichtsbedekkende kleding te dragen. Want hoewel je in Nederland het recht hebt om je te kleden zoals je wilt, zijn er bepaalde situaties waarin mensen elkaar moeten kunnen aankijken en herkennen, aldus de website van de overheid.

Hoe valt dit te rijmen met het dragen van mondkapjes, al dan niet vrijwillig? In het openbaar vervoer is dat vanaf 1 juni immers een verplichting.

Mondkapje is gedeeltelijke bedekking

Allereerst is het belangrijk om op te merken dat de Wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding' geldt voor kleding die het gezicht geheel bedekt, of 'zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, of onherkenbaar maakt'.

Dat levert voor het dragen van mondkapjes dus geen problemen op, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken: 'Mondkapjes bedekken niet het gehele gezicht. Alleen het dragen van een mondkapje zal dus geen overtreding van het verbod opleveren.'

Bovendien kent deze wet een uitzondering bij het bedekken van het gezicht ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid, aldus de woordvoerder.

Huisregels op besloten locaties

Ze vervolgt: 'Op besloten locaties (winkels, verenigingen et cetera) kunnen eigenaren of rechthebbenden wel huisregels opstellen. Bijvoorbeeld dat je niet met volledige gezichtsbedekking naar binnen mag. Dat is bijvoorbeeld zo in de meeste tankstations.'

Samenvattend:

  • op straat en op andere openbare locaties zijn mondkapjes toegestaan, maar niet verplicht
  • in het ov, de zorg, het onderwijs en in overheidsgebouwen geldt de Wet 'Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding'; hier zijn mondkapjes toegestaan en in een aantal gevallen ook verplicht (zoals per 1 juni in het ov)
  • op besloten locaties kunnen huisregels gelden