Waarom je wijn echt moet keuren (dat is niet zomaar)

201227 sommelier kopie.jpg

Je kent het vast: als de ober of sommelier van het restaurant vraagt om de wijn te proeven, wordt er al eens rond de tafel gegniffeld. Maar het wordt je niet voor niets gevraagd. Dit moet je weten.

Sommige mensen weten zich niet goed houding te geven wanneer ze een fles moeten keuren. 'Schenk me liever meteen een glas.' Maar het is geen overbodige of statige zaak om dat te doen. Het is namelijk zo dat 2 á 3 procent van de flessen wijn een 'fout' bevat, zoals een kurksmaak, en dan moet je die wijn niet drinken en afkeuren.

Keuren doe je ook thuis

Het is daarom ook belangrijk om thuis de fles wijn eerst te keuren, vooraleer je hem uitschenkt. Wie elke week een fles wijn drinkt, komt namelijk eens per jaar een fles tegen die niet in orde is. De algemene tip is hier: als de wijn zurig smaakt, en dat is geen bewust resultaat van het productieproces, dan drink je de wijn beter niet. 

Kurk onder schroefdop: het kan

Ook een fles wijn met een schroefdop kan 'kurk' bevatten, daar zit de kurk van de fles niet noodzakelijk voor iets tussen. Wijn met deze fout hoef je vaak niet eens te proeven: je ruikt vrij snel de nare, muffe geur van de TCA-shimmel. Als je toch proeft, merk je dat er weinig fruit in de smaak zit en dat de afdronk licht brandt in je keel.