Waarom kun je geen Nederlandse films en series streamen buiten Europa?

Streamen Vakantie

Ook op vakantie wil je af en toe een film of serie kijken. Binnen de EU is dit vaak gewoon mogelijk. Maar als je buiten Europa reist, verandert het aanbod op Netflix en kun je geen gebruik maken van Videoland. Hoe zit dat? En biedt een VPN-verbinding uitkomst?

Uitzendrechten 

Als je Netflix opstart in het buitenland krijg je een andere selectie van films en series dan in Nederland. Hierdoor kan het bijvoorbeeld zijn dat de titels in ‘Mijn lijst’ en ‘Verderkijken’ niet beschikbaar zijn. 

Dit geldt ook voor Videoland: binnen Europa kun je gewoon van deze streamingdienst gebruikmaken, maar buiten de EU werkt het niet. Volgens een woordvoerder van de streamingdienst heeft dit te maken met de uitzendrechten. Hierdoor wordt het kijken van de programma’s geblokkeerd als je je niet in Europa bevindt. 

Biedt een VPN-verbinding uitkomst?

Met een Virtual Private Network (VPN) kun je de schijn wekken dat jouw laptop of telefoon verbinding maakt op een andere locatie dan waar je daadwerkelijk bent. Kun je op die manier toch Nederlandse films en series kijken?

Netflix vermeldt op hun website dat je met zo’n verbinding alleen films en series kunt kijken waarvoor ze wereldwijde rechten hebben. Denk bijvoorbeeld aan Squid Game of Stranger Things. Zo’n verbinding biedt dus geen uitkomst als je jouw favoriete Nederlandse film niet kunt kijken. 

Ook bij Videoland biedt een VPN geen uitkomst. De woordvoerder vertelt: “Het is niet mogelijk om met een VPN/proxy-verbinding gebruik te maken van Videoland.”

 Download de afleveringen in Nederland

Toch is het volgens haar niet onmogelijk om je serie verder te kijken buiten Europa. “Abonnees met een Plus of Premium account kunnen door middel van de Dowload to Go Functie een aantal programma's/series dowloaden en op die manier kijken”, legt ze uit. 

Als je de afleveringen in Nederland downloadt, kun je deze in het buitenland dus gewoon kijken. Ook als je buiten Europa op vakantie bent. 

Voor Netflix geldt dit niet. "Gedownloade titels op je telefoon, tablet of computer zijn mogelijk niet beschikbaar zolang je in een ander land bent”, vermeldt de streamingdienst op zijn website.