Waarom roepen restaurants op om rechtstreeks bij hen te bestellen?

29102020bezorgen.jpg

Doordat alle horecabedrijven momenteel gesloten zijn door de coronacrisis, is het nu alleen nog mogelijk om eten te bestellen of af te halen. Veel restaurants roepen via social media op om direct bij het restaurant te bestellen en de bestelling niet via Thuisbezorgd.nl te doen. Waarom doen zij die oproep precies?

De voornaamste reden is de commissie die Thuisbezorgd van de restaurants vraagt. Vanaf 1 januari 2018 betalen restaurants 13 procent commissie over elke bestelling die via Thuisbezorgd binnenkomt. Helemaal in coronatijd hebben de restaurants het financieel gezien erg zwaar. Zij zouden dit geld dus ook zelf goed kunnen gebruiken.

Thuisbezorgd schort commissie voor nieuwe restaurants op

Om de horeca toch een handje te helpen heeft Thuisbezorgd de commissie voor nieuwe restaurants tijdelijk opgeschort. Maar waarom alleen voor de nieuwe restaurants? Volgens Joris Wilton, woordvoerder van Thuisbezorgd.nl, is dat heel simpel. ‘Wij proberen vooral de restaurants te helpen die de meeste ongemakken ondervinden van de nieuwe maatregelen van de overheid,’ zo vertelt hij. ‘Je moet een onderscheid maken tussen traditionele bezorgrestaurants en de traditionele horeca. De traditionele horeca zijn de restaurants die met name afhankelijk zijn van de mensen die naar het restaurant toekomen. De traditionele bezorgrestaurants hebben hun omzet de afgelopen periode behoorlijk zien stijgen, dus die hebben op dit moment eigenlijk niet zoveel hulp nodig. Het zijn met name de restaurants die geen of een beperkte omzet via bezorging kunnen genereren, die hulp nodig hebben. Onze maatregelen zijn er dus voornamelijk op gericht om juist die restaurants de mogelijkheid te geven hun omzet enigszins op peil te houden,’ aldus Wilton. ‘Het klinkt dus heel charmant om alle restaurants die aangesloten zijn bij Thuisbezorgd diezelfde korting te geven, maar de bezorgrestaurants hebben het behoorlijk druk gehad de afgelopen periode’. 

Naast dat de commissie voor nieuwe restaurants tijdelijk is opgeschort, hoeven alle aangesloten restaurants ook geen commissie over afhaalbestellingen te betalen. 

KHN: 'Dat bedrijven oproepen om rechtstreeks te bestellen begrijpen we'

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt al jarenlang een punt van de almaar groeiende macht van bezorgplatforms, zoals Thuisbezorgd. ‘Ze hebben veel gebracht, maar het zijn ook veel te grote opererende spelers geworden,’ aldus een woordvoerder van de KHN. Het is sympathiek dat Thuisbezorgd een geste maakt naar nieuwe klant en bij afhalen niet rekent; het zou hen echter wel sieren wanneer ze dat, in ieder geval voor de duur van de lockdown, ook doen bij de bestaande klanten. Die bestaande klanten hebben hen immers mede groot gemaakt. Door het te beperken tot nieuwe klanten is het eigenlijk een mooie marketingtruc. Dat individuele bedrijven oproepen om rechtstreeks te bestellen begrijpen we.’ 

'We gingen duizenden euro's meer betalen voor dezelfde omzet'

Ook Hendrik de Gooijer zag, toen hij nog een eigen cafetaria had, de macht van bezorgplatform Thuisbezorgd snel groeien. ‘Wij zagen al snel dat de consument steeds meer gebruik ging maken van Thuisbezorgd in plaats van onze eigen kanalen. Wij vroegen onze consumenten waarom. De antwoorden waren: ‘Naast dat ik bij jullie bestel, bestel ik ook bij de pizzeria en ik wil niet van ieder bedrijf een aparte app gebruiken.’ en ‘Via Thuisbezorgd kan ik gelijk zien wie er open is en wat het aanbod is. Heel handig!’, zo vertelt De Gooijer. 

Naast dat hij de populariteit van Thuisbezorgd zag toenemen, zag hij ook dat de kosten om gebruik te maken van het platform flink stijgen. Vooral wanneer de commissie weer eens werd verhoogd. ‘We gingen duizenden euro’s per jaar meer betalen voor dezelfde omzet. Als ondernemer ging me dit echt te ver!’, aldus De Gooijer.

Bezorgland: een platform voor en door horecamensen

Omdat er voor de consument, maar ook voor de bezorgrestaurants geen goed alternatief was, is De Gooijer plannen gaan maken. ‘Hieruit is Bezorgland ontstaan en zijn wij in 2018 live gegaan met ons platform,’ zo vertelt hij. ‘Bezorgland is opgericht voor en door horecamensen om de bezorgrestaurants een eerlijk alternatief te bieden. Hierbij ontzorgen wij het restaurant van A tot Z in het online bestelproces, waarbij het restaurant een commissie afdraagt van 4 procent. Deze commissie is voor iedereen eerlijk.’ 

‘Om de horeca te kunnen helpen willen wij dat consumenten ervan bewust zijn waar ze bestellen’, aldus De Gooijer. ‘Bestel in deze tijd vooral waar de ondernemer wenst. Wij zien vanuit de horeca vooral nu veel vraag om de coronatijd door te komen. Hier helpen wij graag mee. Wij proberen iedereen die zich aanmeldt binnen 24 actief te krijgen, zodat ze online kunnen starten met het aanbieden van hun producten.’

Is het bovenste restaurant ook echt het beste?

Vorig jaar onderzocht Radar of het restaurant dat Thuisbezorgd.nl je aanbeveelt op de site, wel het restaurant met de beste beoordeling is. Thuisbezorgd reageerde in de studio.

Bekijk het fragment hier