Waarom zijn verzekeringen zoveel duurder geworden?

Nadenken Over Verzekeringen

De afgelopen tijd zijn de prijzen in Nederland aanzienlijk gestegen. Mede door inflatie zijn niet alleen boodschappen en woningprijzen duurder geworden, maar ook de verzekeringen. Welke zijn in prijs het meest toegenomen? En wat zijn de redenen achter deze prijsstijgingen?

Welke verzekeringen zijn de afgelopen tijd gestegen?

Dat de verzekeringen zijn gestegen is volgens Michel Ypma, businessmanager bij Independer, niet gek. ‘’Alles wordt duurder, want we leven in een tijd waarin prijzen stijgen, onder andere door inflatie. Dit zien wij dus terug in de premies van verzekeringen, omdat ook de kosten voor de verzekeraars omhoog gaan." Hij benadrukt dat verzekeraars deze extra kosten halen bij de consumenten.’’

Ypma ziet hierbij vooral een forse gemiddelde stijging bij de autoverzekeringen. Ook Stefan de Gooijer, verzekeringsexpert bij Pricewise bevestigt deze ontwikkeling en geeft aan dat de verzekeraars de afgelopen jaren meerdere keren per jaar de prijzen hebben verhoogd. ‘’Dit jaar, in vergelijking met dezelfde periode in 2024, is de gemiddelde afgesloten autoverzekeringspremie 12,5 procent duurder geworden. Ten opzichte van 2023 steeg de premie in 2024 al met 10,6 procent.”

Daarnaast merkt Ypma op dat de gemiddelde premies voor de woonverzekeringen en reisverzekeringen ook zijn gestegen, al speelt deze trend al langer. ‘’Bij deze twee verzekeringen zien wij al langere tijd stijgende premies, maar in tegenstelling tot verzekeringen waarbij nog weinig stijging te zien is, valt dit nu wel extra op.’’ Jules Winckers, financieel expert bij Overstappen.nl ziet dit ook en benoemt dat woonverzekeringen (opstal- en inboedelverzekering) ten opzichte van vorig jaar met 15 procent zijn gestegen. 

Naast verzekeringen zijn volgens hem ook de prijzen voor internet gestegen. Winckers legt uit dat dit elk jaar gebeurt en het geen verrassing is dat ook nu de internetprijzen zijn gestegen. Er is daarom geen ‘opvallende stijging' te zien bij internetaanbieders, maar dat de combinatie van stijgende vaste lasten voor bepaalde groepen mensen financieel zwaar kan uitpakken.

Waarom stijgen sommige premies nu meer dan normaal?

Ypma benoemt dat verzekeringen door inflatie sneller stijgen dan in voorgaande jaren het geval was. "Inflatie speelt een grote rol, want ook voor verzekeraars wordt het leven een stuk duurder. Deze hogere kosten berekenen zij door aan de consument, en dat is logisch; anders kunnen zij op de langere termijn zelf in financiële problemen komen.’’ 

Daarnaast zijn er volgens Ypma andere factoren die bijdragen aan de stijgende premies: ‘’Ook de risico’s voor verzekeraars nemen toe. Door bijvoorbeeld extremer weer kan je huis sneller beschadigd raken, waardoor de premies van woonverzekeringen zullen stijgen.’’ 

De Gooijer voegt hieraan toe dat de drukte op de wegen  toeneemt, wat de kans op autoschade vergroot: ‘’Hierdoor zijn de premies van autoverzekeringen flink gestegen, omdat een hoger risico op schade meespeelt.’’ Hij benadrukt ook dat de kosten van auto-onderdelen zijn toegenomen, mede door de opkomst van moderne technologie: ‘’Nieuwere voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde en moderne technologie, waardoor reparaties duurder worden.’’

Ook Jules Winckers ziet deze trend en legt hierbij uit dat de stijgende premies deels veroorzaakt worden door hogere reparatiekosten, maar bijvoorbeeld ook arbeidskosten. “Het leven wordt duurder, en als verzekeraar kun je niet anders dan deze kosten doorberekenen aan de consument.

Zijn stijgingen normaal in deze tijd van het jaar?

De Gooijer van Pricewise, legt uit dat de premieaanpassingen per verzekeraar verschillen: ‘’Sommige verzekeraars verhogen hun premies aan het begin van het jaar, terwijl andere dit juist aan het einde doen. Dat er voor elk type verzekering een premie verandering wordt doorgevoerd is een strategische keuze per verzekeraar, die volledig afhangt van hun rekenmodellen.''

Wel merkt hij op dat verzekeraars vorig jaar op meerdere momenten in het jaar de prijzen hebben aangepast, wat niet gebruikelijk is: ‘’Dit heeft hoofdzakelijk te maken met rendabel houden (of zelfs krijgen) van de aangeboden verzekeringen. Met name voor autoverzekeringen hebben verzekeraars hier moeite mee.’’

Volgens Winckers mogen verzekeraars hun premies meerdere keren per jaar verhogen. ‘’Dit is toegestaan, maar verzekeraars lopen risico als zij dit te vaak doen. Na meerdere prijsverhogingen kunnen klanten besluiten over te stappen naar een andere verzekeraar. Om dit te voorkomen, proberen ze de premieverhogingen te beperken.”

Ypma van Independer, ziet daarentegen dat premiestijgingen vaak aan het begin van het jaar plaatsvinden. “Veel verzekeringen lopen eind van het jaar af, waardoor stijgende premies vaker in het begin van het jaar voorkomen dan halverwege het jaar. Het is niet ongebruikelijk dat premies later in het jaar stijgen, maar het gebeurt wel minder vaak.”

Wat is voor de consument handig om te doen?

Ypma raadt aan om verzekeringen te vergelijken: “Wanneer je premie stijgt, is het verstandig om verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit betekent niet per se dat je goedkoper uit bent. Het hangt ook af van je ervaringen met je huidige verzekeraar. Als je tevreden bent en de premie slechts licht is gestegen, kan het aantrekkelijker zijn om te blijven. Dit verschilt per persoon.”

De Gooijer benadrukt dat het goed is om regelmatig verzekeringen te vergelijken, vooral wanneer je situatie verandert, zoals bij de aankoop van een nieuwe auto of een verhuizing. "Het is belangrijk om te kijken of je huidige verzekering nog bij je past. Het kan dan zomaar zijn dat je bij een andere verzekeraar voordeliger of beter uit bent.”

Overstappen is in sommige gevallen zeker aan te raden, ook bij internetproviders, stelt Winckers. “Hoewel de prijsstijgingen niet extreem zijn, zien wij dat klanten vaak te veel betalen. Contracten worden vaak afgesloten met hoge kortingen en daarna stilzwijgend verlengd. Zodra de kortingsperiode voorbij is, loont het om opnieuw te vergelijken en over te stappen.”

Hij legt uit dat je bij overstappen veel geld kunt besparen: ‘’Bij een eenjarig abonnement kan de besparing liggen tussen de 117 en 180 euro en bij een tweejarig abonnement kan dit al ruim 300 euro na twee jaar zijn.’’ Zijn advies: zodra de kortingsperiode afloopt, overstappen.