background branding

Waarop moet je letten als je gaat gourmetten?

gourmetten_racletten_123rf_780.jpg

Gourmetten: gezellig, maar verlies de veiligheid niet uit het oog. Voorkom voedselinfecties, brand en ongelukken met deze tips!

Als je deze kerst gaat gourmetten, dan ben je niet de enige. Volgens onderzoek van Allerhande uit 2016 nam een op de vier gezinnen dat jaar de kleine pannetjes en spateltjes ter hand.

Een ware Nederlandse kersttraditie dus. Maar hoe zorg je dat je gourmetavondje veilig verloopt?

Voedselinfecties voorkomen:

  • Was je handen Geef bacteriën als listeria en salmonella geen kans door zowel voor als na het eten je handen goed met zeep te wassen. En natuurlijk ook na ieder toiletbezoek.
  • Zet niet meteen ál het vlees op tafel Zet vlees in niet al te grote porties op tafel en bewaar de rest in de koelkast. Zet pas nieuwe op tafel wanneer een portie op is. Hetzelfde geldt voor vis. Vlees en vis mogen niet langer dan twee uur buiten de koeling staan.
  • Gebruik apart bestek voor rauw en en gebakken vlees Steek gebakken vlees (of vis) niet in je mond met dezelfde vork als waarmee je de rauwe stukjes in je pannetje legt
  • Let op met kliekjes bewaren Zet rauwe vis en rauw vlees binnen 2 uur terug in de koelkast. Als je langer wacht, kunnen bacteriën zich al verspreid hebben. Gebakken vlees of vis kun je nog een dag of 2, 3 gekoeld bewaren.

Brand en ongelukken voorkomen:

  • Houd brandbaar materiaal weg bij gourmetstel Zorg dat het toestel tijdens gebruik op een onbrandbare ondergrond staat en er geen brandbare materialen in de buurt zijn.
  • Gebruik een voldoende dik verlengsnoer * Een te dun snoer kan te warm worden en tot brand leiden. Maar hoe weet je of het snoer dik genoeg is? Kijk op het typeplaatje van het gourmetstel en eventuele andere apparaten die je wilt aansluiten. Daarop staat het vermogen in Watts (het getal met de letter W erachter). Op een snoer, stekker en/of stekkerdoos staat meestal aantal ampères en het aantal volt aangegeven - bijvoorbeeld ~16A 250V. Het maximale wattage bereken je met de formule: Aantal watt = aantal ampères x aantal volt Bijvoorbeeld: 16 x 250 = 4000 W **. Het totale aantal watt van alle aangesloten apparaten bij elkaar opgeteld mag niet boven deze maximale waarde uit komen. Het liefst houd je dit daar zelfs ver onder.
  • Rol kabelhaspels helemaal af * Gebruik je een kabelhaspel? Rol deze dan altijd helemaal af. Doe je dat niet, dan kan het snoer te warm worden en brand veroorzaken.
  • Leg de snoeren veilig neer * Zorg dat niemand achter een snoer kan blijven haken en zo kan struikelen en/of het hele gourmetstel van tafel kan trekken. Het kan helpen om het apparaat zo dicht mogelijk bij het stopcontact te plaatsen. Leg de snoeren uit de loop en/of dek ze af en/of maak ze ergens aan vast.
  • Wees voorzichtig met spiritus *** Spiritus is bijzonder brandbaar en giftig. (Bij)vullen van de branders moet buiten plaatsvinden, nooit aan tafel. Dit moet met de grootste zorg gebeuren, dus moet degene die dit gaat doen nuchter blijven.

*: Alleen van toepassing als je een elektrisch gourmetstel gebruikt.

**: Deze getallen geven het maximale aantal aan, niet per definitie de waarde die geldt bij normaal gebruik. Het wattage dat je uitrekent met behulp van deze getallen is dus mogelijk hoger dan het daadwerkelijke wattage. Bovendien is de berekening slechts een benadering. Als je het precieze verbruik van een apparaat wilt weten, heb je een wattagemeter nodig.

***: Alleen van toepassing als je een gourmetstel met spiritusbranders gebruikt.

Heb je zelf ook nog gourmettips? Deel ze in de reacties onder dit artikel!

Bronnen: AD / Smulweb / CookLoveShare / Mama en Zo / Gezondheid.be / Preventietips / WikiHow / Barbecuen-gourmetten

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 20 december 2016. De meest recente update is van 19 december 2018.