background branding

Waarschuwing: gifstof aangetroffen in matrassen

matras-gifstof-131017.jpg

De Consumentenbond waarschuwt voor gifstoffen in matrassen. Door een productiefout bij het Duitse chemieconcern BASF is ruim een maand lang een gifstof terechtgekomen in schuimvulling voor onder andere matrassen. De bond adviseert consumenten die onlangs een nieuw matras geleverd kregen zich met vragen te melden bij hun leverancier.

Het besmette schuim is tussen 25 augustus en 29 september aan fabrikanten geleverd. Matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland legden de productie onmiddellijk stil. Het is nog onbekend in welke landen en bij welke matrasfabrikanten en -merken het 'gifschuim' terecht is gekomen.

'Veroorzaakt mogelijk kanker'

Door de productiefout bij BASF zijn veel te hoge concentraties van de gifstof dichloorbenzeen terechtgekomen in het polyurethaanschuim, gebruikt voor matrassen. Dichloorbenzeen is schadelijk is voor de huid, ogen en luchtwegen en veroorzaakt mogelijk kanker.

'Schade is immens'

'Volgens de Duitse matrassenbranche is de schade immens. BASF is bezig om alle fabrikanten aan wie zij besmet schuim hebben geleverd, op de hoogte te stellen. Veel matrasfabrikanten binnen en buiten Duitsland wachten dit niet af en hebben onmiddellijk de productie stilgelegd om zelf hun producten te onderzoeken', aldus de Consumentenbond.

Volgens de organisatie is de kans echter klein dat er veel matrassen met het gifschuim bij consumenten thuis terecht zijn gekomen. Dat komt omdat de productietijd van matrassen relatief lang is.

Update 12:40 - Waarschuwing ingetrokken

De Consumentenbond heeft een eerdere waarschuwing van vrijdag over gifstoffen in matrassen ingetrokken. Dat gebeurde na overleg met het Duitse chemieconcern BASF, de leverancier van grondstoffen voor de schuimvulling. De bond zegt nu niet te weten of er een hoge concentratie van de gifstof dichloorbenzeen in de schuimvulling voor onder meer matrassen zit.

'BASF heeft ons laten weten dat de grondstof voor de matrassen is onderzocht en er gebleken is dat er geen gevaar voor de gezondheid bestaat. Wij kunnen niet zeggen of dat wel of niet zo is', aldus een woordvoerster. Of de Consumentenbond zelf onderzoek gaat doen kon zij ook niet zeggen.

Eerder op de dag waarschuwde de Consumentenbond dat door een productiefout bij BASF een 'veel te hoge concentratie' van de gifstof dichloorbenzeen in het polyurethaanschuim, gebruikt voor matrassen, terecht was gekomen. Maar volgens BASF is zijn de concentraties laag en zijn er geen gezondheidsrisico's.

Bron: ANP