background branding

Waarschuwing: groene aanslagreiniger Action levensgevaarlijk voor katten

780x439_pb_groeneaanslag_21042018.jpg

In de groene aanslagreiniger van het merk Green Boots zit een dermate hoge concentratie gif dat dit gevaarlijk kan zijn voor katten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in opdracht van Radar op NPO Radio 1. De redactie kreeg meldingen over katten die brandwonden opliepen na het oplikken van de vloeistof.

Het middel bevat de stof Didecyldimethylammonium Chloride. Die stof verdelgt niet alleen groene aanslag, maar zorgt ook voor brandwonden bij katten. Dierenarts Bram Kaptein zag meerdere katten die het middel hadden opgelikt. 'Het lijkt erop dat er iets in zit dat katten lekker vinden. Ze rollen er doorheen en likken zich vervolgens helemaal schoon. Het gif komt dan binnen.' Hoe ernstig de brandwonden zijn hangt van de hoeveelheid opgelikte vloeistof op. 'Ik heb katten gehad die na een week weer aten, maar bij ernstige verbranding verschrompelt de tong, dan is euthanasie de enige optie.'Lees het volledige artikel

Hoogleraar Ronette Gehring van de Universiteit Utrecht: 'Het actieve bestandsdeel is een in water oplosbare stof die levende cellen beschadigt door verbranding. Slijmvliezen in de mond van katten kunnen erdoor onherstelbaar beschadigd raken'. Gehring waarschuwt dat ook mensen moeten uitkijken met de flessen van de Action. 'De giftige stof in de flessen is onverdund. Het is absoluut gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnenkrijgt.' Ze adviseert gebruikers direct te spoelen met water als ze het middel op hun huid krijgen. Ook vindt ze dat Action haar klanten hierover beter moet voorlichten.

Action haalt middel niet uit de handel

De Action laat zaterdagmiddag in Radar op NPO Radio 1 weten de verpakking van het product aan te gaan passen. 'Gezien de verhalen willen we zeker iets over dieren toevoegen. We doen dat bij de eerstvolgende productie.' Volgens directeur communicatie Yvette Moll wordt het product vaak verkocht. 'Mensen moeten op hun huisdier letten als ze het product gebruiken. Hun kat kunnen ze dan beter binnenhouden. Wij willen ook geen dode katten.'

Het bedrijf is niet van plan het product uit de handel halen, omdat het aan alle geldende wet- en regelgeving zou voldoen.