Waarschuwing politie: Phishing nu ook via valse berichten pakketdiensten

17:02 post nl.jpg

De politie waarschuwt voor cybercriminelen die bankgegevens proberen te achterhalen door nepberichten te versturen over de bezorging van pakketjes. In deze berichten wordt ontvangers gevraagd om invoer- of verzendkosten te betalen via een link die naar een vervalste website leidt.

Criminelen sturen via sms of e-mail een bericht over een pakket dat onderweg is. Deze berichten zijn vormgegeven alsof ze bijvoorbeeld door PostNL of DHL zijn verstuurd. Via een link in de sms of e-mail wordt een ontvanger naar een nepwebsite gebracht, waar criminelen hopen de gevraagde bedragen te kunnen ontvangen.

Pakketdiensten benaderen klanten nooit via sms

De politie benadrukt dat pakketdiensten klanten niet over invoerkosten zullen benaderen via sms. Ontvangers van mailberichten kunnen zien of die echt zijn door de afzender te controleren. De adressen lijken vaak op de echte, maar zijn dan net iets anders.

Phishing problemen bij de pakketdienst zijn niet nieuw

Zo meldde Opgelicht?! al eerder dat sms'jes van PostNL zeer overtuigend zijn en naar een levensechte site verwijzen. Ook bij pakketbezorger DHL zijn eenzelfde soort problemen met overtuigende sms'jes over invoerkosten bekend.

Tot slot maken criminelen gebruik van de optie om achteraf te betalen. De oplichters laten dan pakketjes bezorgen op jouw adres onder jouw naam en halen deze vervolgens zelf op maar laten jou betalen.

Bron: ANP