Waarschuwing van de politie: ook inbrekers kijken op Facebook

vakantieinbraak_780x439.jpg

Binnenkort starten de schoolvakanties en gaan we weer lekker op vakantie. Inbrekers niet en die lezen maar al te graag welke huizen ze kunnen leegroven. De politie waarschuwt op Facebook dat je beter geen vakantiefoto's kan delen als je op vakantie bent. Radar zet een aantal inbraakpreventietips onder elkaar.

Het klinkt zo verleidelijk om lekker een paar foto's te delen op je Facebookaccount van je vakantie. Natuurlijk wil je dat je connecties zien dat je op het strand ligt, heerlijk aan het eten bent of op het punt staat om in het vliegtuig te stappen. Inbrekers kijken echter ook op Facebook en weten op dat moment precies dat jouw huis leeg staat. De Politie IJmond adviseert om geen vakantiefoto's te delen tijdens je vakantie.

Ook de Politie Huizen signaleert een 'grote stijging in het aantal woninginbraken' en bericht daarover op Facebook.

Tips

  • Ga je op vakantie? Licht dan je buren in. Vraag of ze de post weghalen en de planten water geven. Vraag ook of ze op je woning letten.  
  • Gebruik tijdschakelaars, het liefst meerdere. Stel ze verschillend in zodat er 's avonds toch licht brandt in huis. Je kan ook een tijdschakelaar gebruiken voor de radio. Zet de radio niet zo hard dat de buren er last van hebben.  
  • Laat je huis er bewoond uitzien. Zet dus koffiekopjes op tafel en leg er wat tijdschriften neer.  
  • Vraag je buren om af en toe de gordijnen open en dicht te doen of om hun auto op jouw oprit te zetten, mocht je een oprit hebben natuurlijk.  
  • Stel op Facebook in dat alleen vrienden jouw berichten kunnen zien. Via het Helpcentrum op Facebook kan je lezen hoe je dat instelt.  
  • Is elke 'vriend' op Facebook wel je vriend? Veel mensen voegen mensen toe op Facebook die ze misschien helemaal niet zo goed kennen. Bedenk dus goed wie er in jouw vriendenlijst staan en 'ontvriend' mensen waarvan je niet wil zien dat je op vakantie bent.

Radar besteedde al eerder aandacht aan woninginbraak. Lees hier dertien tips hoe je woninginbraak voorkomt.