Wanneer is een auto total loss?

Als je aangereden wordt kan je auto zó kapot zijn dat je er niet meer mee kunt rijden. Wanneer is een auto total loss en wat gebeurt er dan met zo'n auto? Hoe wordt er bepaald hoeveel je nog van de verzekering krijgt? 

Wilma werd een half jaar geleden aangereden door een auto die haar geen voorrang verleende. Door de aanrijding was de hele linkerkant van haar auto zwaar beschadigd. Ook het interieur was behoorlijk in elkaar gedeukt. Haar auto, die 4,5 jaar oud was, werd total loss verklaard. Een aantal maanden geleden ziet Wilma haar auto weer rondrijden alsof hij net gloednieuw uit de showroom is gereden. Hoe kan dat?

Economisch of technisch total loss

Annemieke Zerdoun van de ANWB legt uit dat een auto technisch of economisch total loss kan zijn. 'Een auto is technisch total loss als reparatie niet meer verantwoord of mogelijk is.' Ze vertelt dat een auto economisch total loss is als de reparatiekosten hoger zijn dan de vergoeding waar je juridisch recht op hebt. Dat is de dagwaarde minus de restwaarde.

Hoe wordt bepaald waar je recht op hebt?

Na een aanrijding bepaalt een expert de dagwaarde van de auto. Die kijkt dan naar het merk, uitvoering, kilometerstand, onderhoud en bouwjaar, maar ook de staat van de auto. De expert kijkt vervolgens wat de restwaarde van de auto is na de aanrijding, inclusief schade. 'Hiervoor wordt de auto aangeboden aan verschillende opkopers. Die doen een bod op de auto met schade. Het hoogste bod bepaalt de restwaarde. Het verschil tussen de dagwaarde en de restwaarde is het bedrag dat je voor reparatie vergoed kan krijgen.'

Wie betaalt wat?

Wilma kocht de auto vier jaar geleden nieuw voor zo'n 10.000 euro. Ze heeft nu 2000 euro van de opkoper gekregen en 4000 euro van de verzekering. De dagwaarde volgens de ANWB Koerslijst is 5000 euro. Als de auto wordt verkocht aan een opkoper krijg je daar dus een deel van en vult de verzekering de rest aan tot de dagwaarde.

Was repareren niet goedkoper?

In dit geval heeft het voor een opkoper geloond om de auto te repareren, want hij is uiteindelijk na reparaties verkocht voor 5900 euro. Niet aan Wilma, want die heeft inmiddels een andere auto gekocht na vijf maanden.

Tips

Denk je dat je te weinig terugkrijgt voor je auto? Zerdoun raadt mensen aan om via de ANWB Koerslijst te checken of de waarde reëel is. 'Kijk wat vergelijkbare auto's doen op verkoopsites. Geef deze informatie door aan de expert/verzekeraar.' Ze zegt dat als je er samen niet uitkomt je ook zelf een expert kan inschakelen. 'Meld dit wel eerst bij de verzekeraar. Die kosten moet je namelijk voorschieten en krijg je alleen terug als ze terecht zijn gemaakt. Het verschil in waarde moet dus wel de moeite waard zijn.'