Wanneer kies je voor HR++ glas of dubbel glas? En nog meer vragen over glastypes

HR++ glas, dubbel- of enkel glas, triple glas of vacuümglas. Er zijn een heleboel soorten glas met een hoop voor-en nadelen waar je voor kunt kiezen. Hoeveel geld bespaar je met welk type glas? Radar zet het voor je op een rij.
Wat is HR glas?
HR glas is vergelijkbaar met dubbel glas. De letters 'H' en 'R' verwijzen naar de benaming Hoog Rendement. Het zegt het al: het glas zorgt voor betere isolatie van jouw huis dan dubbelglas. De spouw, de ruimte tussen de twee glazen, is bij HR glas gelaagd met folie én gevuld met edelgas. Er zijn veel varianten van HR glas op de markt. Zo heb je HR+, HR++, HR+++ glas. Hoe meer plusjes hoe hoger de isolatiewaarde van het glas.
Wanneer plaats je HR++ glas?
Je huidige kozijnen spelen een rol in de vraag of het aanschaffen van HR glas verstandig is. Als het mogelijk is, kun je gaslatten laten plaatsen en sponningen laten uitfrezen om zo HR glas te plaatsen.
Wanneer kun je dubbel glas beter laten vervangen door HR glas? Dubbel glas heeft een gemiddelde levensduur van twintig jaar, daarna doe je er met de nodige vervanging van jouw dubbel glas verstandig aan over te stappen op HR glas.
HR glas of triple glas
Naast HR++ glas, heb je ook triple glas. Dit glas isoleert nog beter dan HR++ glas, alleen kan dat worden geplaatst in nieuwe kozijnen. Zijn je bestaande kozijnen daarom nog goed? Dan kun je dus beter kiezen voor HR++ glas. Mocht je wél kiezen voor nieuwe kozijnen, dan is het dus aan te raden om te kiezen voor triple glas. Ondanks dat dit glas in combinatie met isolerende kozijnen een investering is, verdien je het door de verbeterde isolatie het geld later weer terug.
Vacuümglas is ook een van de opties waarvoor je kunt kiezen wanneer je overstapt op een ander soort glas. Het is een duur soort glas, wel isoleert dit type glas het best van alle glas types en is het erg veilig bij een beschadiging. Dit type glas wordt aangeraden in monumentale panden.
Wanneer kies je voor welk glas?
Volgens Milieu Centraal zijn er een paar regels waar je aan kunt vasthouden bij het kiezen van een glas type voor jouw huis.
- Zijn je kozijnen nog goed en vervang je alleen je glas? Kies dan voor HR++ glas.
- Ben je ook toe aan nieuwe kozijnen? Kies dan voor triple glas.
- Heb je enkel glas? Vervang dit dan door een ander soort glas.
Hoeveel bespaar je per jaar met welk soort glas?
Maar is het kiezen voor een ander soort glas ook uit te drukken in geld?
- Wanneer je elk raam met dubbel glas in je tussenwoning laat vervangen door HR++ glas, dan bespaar je meer dan tachtig euro per jaar.
- Kies je voor een vervanging van enkel glas voor HR++ glas in je tussenwoning? Dan bespaar je iets meer dan 290 euro per jaar.
- Wanneer je dubbel glas vervangt door triple glas, dan bespaar je iets meer dan negentig euro per jaar.
- Het overstappen op triple glas vanuit een woning met alleen enkel glas, bespaart je iets meer dan driehonderd euro per jaar.
U-waarde
Om te bepalen of je het waard vindt om over te stappen op ander glas, kun je kijken naar de u-waarde van het type glas. Wanneer je kiest voor vacuümglas (u 0,4-0,7) bespaar je 13,7 m3 gas per vierkante meter raam. Voor triple glas (u 0,4-0,9) is de jaarlijke besparing 12,2 m3 gas per vierkante meter raam. Voor HR++ glas (u 1,0-1,2) ligt deze hoeveelheid op 11,9 m3 en bij dubbel glas (u 2,7) is deze hoeveelheid 8,7 m3.
Kies je voor HR++ glas of triple glas? Je kunt subsidie ontvangen voor het isoleren van je huis met dit glas. Wel zitten hier strenge regels aan vast.
Bron: Milieu Centraal