Wanneer mag een huisarts je weigeren?

huisarts-rdr-05-03-2019-780.jpg

Je mag zelf een huisarts uitkiezen, en alleen in bepaalde gevallen mag de dokter jou weigeren. We leggen uit wat geldige redenen zijn om een patiënt te weigeren, en wat je kunt doen als je denkt dat je onterecht afgewezen bent.

Radar besteedde meerdere keren aandacht problemen bij de overstap naar een nieuwe huisarts. Corina Suciu had geen klik met haar huisarts en ging op zoek naar een andere. Die speurtocht duurde erg lang, maar na de uitzending van Radar was er toch goed nieuws voor Corina. In maart 2018 vertelden Elske en Wilko hun verhaal bij Radar. Zij waren na een verhuizing op zoek naar een huisartsenpraktijk in hun nieuwe woonplaats.

Een huisarts mag je weigeren als

  • de praktijk vol is;
  • je verder weg woont dan een kwartier rijden (in verband met spoedgevallen)
  • je niet dezelfde opvattingen hebt over zorg (bijvoorbeeld over euthanasie).

Let op: een huisarts mogen niet onderling afspraken maken, of patiënten of gebieden onderling verdelen. Het is ook niet toegestaan voor huisartsen af te spreken dat ze geen patiënten van elkaar overnemen.

Heb je het vermoeden dat je vanwege afspraken tussen huisartsen niet over kunt stappen naar een andere praktijk? Dan kun je het melden bij de ConsuWijzer.

Bron: ConsuWijzer