Warmtepomp installeren en gebruiken: wat moet je weten?

Welke warmtepomp is geschikt voor jouw huis? Hoe duurzaam is het apparaat? Gaat je energierekening wel echt omlaag als je een warmtepomp neemt? Radar praat na de uitzending met Milieu Centraal over warmtepompen.

Laadt de video hierboven niet? Je kunt de stream dan rechtsreeks via YouTube bekijken. Milieu Centraal beantwoordt in bovenstaande video jouw vragen over de warmtepomp. Hieronder lees je meer over waar je op kunt letten tijdens installatie en gebruik.

Het is belangrijk dat je huis geïsoleerd is als je kiest voor een warmtepomp. In vergelijking met een warmtepomp kan een cv-ketel je huis namelijk warmer maken als het buiten kouder is. Er zijn drie soorten warmtepompen waaruit je kan kiezen, afhankelijk van je huis en eigen wensen.

Lees ook: Wat is een warmtepomp?

Volledige warmtepomp

Deze ketel zorgt voor verwarming en warm water en vervangt de cv-ketel. Je kan dan dus zonder gas leven. Het is belangrijk dat je huis dan erg goed geïsoleerd is en je HR++-glas hebt. Met deze pomp stoot je tussen de 35 tot 50 procent minder CO2 uit.

Hybride warmtepomp

Deze ketel werkt in combinatie met je cv-ketel. Voor huizen die overal iets van isolatie hebben, is een hybride warmtepomp geschikt. Je kan hierdoor 25 procent besparen op je CO2-uitstoot. De warmtepomp zorgt voor een warme temperatuur. Is het erg koud weer? Dan helpt de cv-ketel mee. De cv-ketel zorgt ook voor warm water.

Ventilatiewarmtepomp

Huizen die na 1974 zijn gebouwd, hebben vaak een mechanisch ventilatiesysteem. Als jouw huis dit ook heeft, kun je kiezen voor een ventilatiewarmtepomp. Dit is een kleine pomp die samen met je cv-ketel werkt. Een ventilatiewarmtepomp vervangt je ventilatorbox.

Wat verandert er door een warmtepomp?

Een volledige warmtepomp is qua afmetingen even groot als een koelkast. Deze warmtepomp werkt met speciale radiatoren, vloer- of wandverwarming.

Een hybride warmtepomp kun je aansluiten op aanwezige radiatoren, mits ze groot genoeg zijn.

De warmtepomp werkt trager dan een cv-ketel. Het duurt dus langer voordat je huis warm is. Laat daarom de temperatuur ’s nachts net iets hoger staan. Bijvoorbeeld op 17 of 18 graden.

Voor sommige warmtepompen is er ook een buiten-unit met ventilator nodig. Draait de warmtepomp, dan maakt de ventilator geluid. Let dus goed op waar je dit plaatst, zodat niemand er last van heeft.

Stappenplan

  1. Heb je ook een buiten-unit nodig? Controleer dan bij de gemeente of je hier een vergunning voor moet aanvragen.
  2. Volledige warmtepompen hebben vaak een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig. Controleer dit en laat het aanpassen indien nodig.
  3. Kies één bedrijf dat alles regelt, van ontwerp tot plaatsing. Vraag ook om een Nederlandse handleiding. Kijk voor betrouwbare vakkundige installateurs op de website van QBIS.
  4. Kies je voor een volledige warmtepomp? Laat je goed informeren over de benodigde capaciteit en over eventuele extra verwarmingselementen.
  5. Maak gebruik van een energieverbruiksmanager of speciale stekkers om je stroomverbruik te meten.
  6. Regel een onderhoudscontract met de installateur en informeer naar de garantie.

Hoe zit het met de kosten voor een warmtepomp?

‘Het is belangrijk dat in je huis de omstandigheden goed zijn. Zoals voldoende isolatie, goede passende radiatoren en juiste ventilatie. Is dit het geval, dan geeft een warmtepomp voor 1 kilowattuur (kWh) stroom ongeveer 3 tot 4 kWh warmte. Dat is heel efficiënt en hierdoor bespaar je op je energieverbruik. Maar als het heel koud is, bijvoorbeeld -5, dan werken de pompen niet efficiënt. Een elektrisch element is dan nodig voor extra verwarming.'

Is een warmtepomp geschikt voor oude huizen?

‘Er zijn oude panden die door renovatie helemaal energieneutraal zijn en ook een warmtepomp hebben. Maar het is wel een enorme uitdaging en het kost veel meer om een oud huis geschikt te maken voor een warmtepomp. Een warmtenet is misschien beter voor oude huizen in de binnenstad. Woon je in een historische binnenstad? Dan kun je beter wachten op het plan van de gemeente. In 2021 wordt bekend wanneer jouw wijk van het gas af gaat. Wacht dus tot de gemeente besluit wat ze willen gaan doen.’

Hoe kan ’s nachts door verwarmen energiezuiniger en goedkoper kan zijn?

‘Milieu Centraal adviseert om de temperatuur tijdens de nacht te verlagen naar zo’n 18 graden. Als je huis goed geïsoleerd is, verlies je maar weinig warmte. Doordat de warmtepomp gedurende de nacht ook nog een beetje blijft werken, hoeft de pomp in de ochtend niet ineens heel hard te werken. Gebeurt dit wel, dan verlies je rendement.’ 

Kijk de documentaire 'Van gas los' van Radar Extra terug.

Bron: Milieu Centraal / Radar

Meer over