background branding

Was je je lakens en pyjama genoeg? Waarschijnlijk niet

250121 lakens.jpg

Je beddengoed herbergt verstekelingen en andere viezigheid. Je moet het daarom vaker wassen dan je waarschijnlijk denkt. Te weinig tijd voor? Hierna wil je er vast tijd voor maken. 

Als we slapen verliezen we 0,25 tot wel 2 liter water en tal van bacteriën. Ook duurt het niet lang voor je lakens bedekt zijn met dode huidcellen en -oliën, speeksel en zweet. Per dag verliest een mens 1,5 gram huid, genoeg om 1 miljoen huisstofmijten te voeden. Veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt – en voor hun uitwerpselen, want ja, ook die liggen in je bed. 

Je beddengoed en met name je lakens en pyjama verschonen (en warm genoeg wassen) is dus belangrijk. Maar uit verschillende onderzoeken wereldwijd blijkt dat de meeste mensen dat niet vaak genoeg doen, met een gemiddelde onder die 'nalatige' groep van eens om de 25 dagen á eens per maand. 

Hoe vaak moet je je lakens en pyjama wassen?

Ideaal is om je lakens en pyjama eens per week te wassen, minstens eens om de twee weken als je 's nachts niet veel zweet en niet allergisch bent aan huisstofmijt.

De wasfrequentie is ook afhankelijk van je gewoontes: hoe schoon ben je wanneer je tussen de lakens kruipt? Douch je je 's morgens of 's avonds, haal je je make-up er altijd netjes af, smeer je je in met lotion voor je in bed kruipt? Hoe vuil je lakens écht zijn, ga je zelf beter na.

Heb je een gevoelige huid? Dan is het wasproduct dat je gebruikt van belang. En het spreekt voor zich dat als je lang met een besmettelijke ziekte in bed ligt, of overmatig zweet, je je lakens liefst zo snel en warm mogelijk wast. 

Hoeveel wasbeurten voor je kussen en dekbed?

Wie zijn lakens weinig wast, denkt er al zeker te weinig aan om zijn hoofdkussen en dekbed te wassen, maar ook die worden vuil, ondanks het textiel eromheen.

Kussen

Hoewel je misschien denkt dat de kussensloop je kussen beschermt, doet het echt niet zo veel als je zou hopen. Zweet, stof en huidcellen komen nog steeds op jouw kussen terecht.

Je moet je donzige vriend minstens om de zes maanden wassen, en veel vaker als je allergisch bent. Althans als je een kussen van dons, synthesisch materiaal of traagschuim hebt. Een kussen van latex of veren breng je liever naar de stomerij.

Dekbed

Als je je dekbed of donsdeken voldoende lucht, hoef je die maar om de paar jaar te wassen. Behalve als je, opnieuw, allergisch bent aan huisstofmijt, dan beter om de drie maanden.

Opkloppen

Door je kussen en dekbed in de wasmachine te laten draaien, pluizen ze op en gaan ze langer mee, dus een wasbeurt is een win-winsituatie. Nog een tip als je een droger hebt: stop een of twee tennisballen in schone sokken en laat ze meedraaien in de droogmachine. Dat helpt om je beddengoed sneller te laten drogen en op te kloppen.