Wasmachine, droger of koelkast leasen: verstandig?

wasmachine-leasen-10-10-2019-780.jpg

Een nieuwe wasmachine, droger of koelkast kan behoorlijk wat kosten. Sommige mensen kiezen er daarom voor om witgoed te leasen. Wat vinden ervaringsdeskundigen daarvan, en wat zegt econoom Erica Verdegaal?

Via Twitter en WhatsApp vragen wij naar ervaringen met het leasen van witgoed. We kregen een reactie van Claudia, die schrijft dat zij voor 44 euro per maand een wasmachine least. Ze is tevreden over de leaseconstructie, en laat ons weten: 'Als je wasmachine "op" is zetten ze een nieuwe neer, dat scheelt je een groot aankoop doen of sparen. Als groot gezin is dat toch andere koek.' Bovendien: toen het apparaat kapot ging, kreeg ze snel een nieuwe.

Ze laat wel weten dat ze verplicht was voor een jaar een wasmiddelabonnement af te sluiten, en noemt dat een minpunt. Ze krijgt dan 2 grote flacons wasmiddel per jaar. Claudia: 'maar daar red je het niet mee voor een jaar'.

'Je betaalt hem drie keer'

Allard laat ons via WhatsApp weten geen leaseabonnement te hebben. 'Gelukkig niet. Als je het narekent is het echt schandalig duur. Heb een lease-cv-ketel gehad. Je betaalt hem drie keer. Heb ik uit nood gedaan omdat ik 1 moest hebben.'

En Gert schrijft:  'Wij hebben bewust niks op leasecontract omdat we vinden dat je dan veel extra betaalt'.

Witgoed leasen? 'Wees wantrouwig!'

Overweeg jij witgoed te leasen? 'Bekijk het met wantrouwen' adviseert Verdegaal. 'Misschien doen mensen het voor het gemak, als de machine stuk gaat, dan kan-ie worden opgehaald. Maar je hebt bij een nieuw apparaat ook vaak garantie, dat moet je niet vergeten.'

Heb je weinig geld om in een keer een grote uitgave te doen, dan kun je ook rondneuzen in kringloopwinkels, tipt zij. 'Daar vind je vaak nog behoorlijk wat witgoed!'

Consumentenbond: 'Apparaat huren schrikbarend duur'

De Consumentenbond deed in 2017 onderzoek naar leaseconstructies bij witgoed, en concludeerde: 'Apparaat huren schrikbarend duur'.

Zo schrijft de bond in het onderzoek: . 'Bij Skala is een Zanussi-wasmachine te huur voor €299 per jaar, voor minimaal vijf jaar, terwijl de nieuwprijs €300 is.' En berekende de bond dat een Zanussi-wasdroger 3000 euro kost als je 'm elf jaar huurt. De nieuwprijs? 350 euro. De consumentenorganisatie vond ook grote prijsverschillen tussen aanbieders.

Wil je toch leasen? Een greep uit de tips van de Consumentenbond:

  • Bereken wat huren kost ten opzichte van kopen. Wasmachines en koel-vries-combinaties gaan doorgaans dertien jaar mee, een wasdroger twaalf jaar en een vaatwasser elf jaar (per merk kan dit verschillen);
  • Check bij je inboedelverzekering of schade aan een apparaat eventueel gedekt is;
  • Overweeg je een serviceplan af te sluiten? Check dat dan goed voor je tekent;
  • Kijk of de plaatsing van het apparaat gratis is, helemaal als het toestel door een smalle doorgang moet;
  • Wil je gedurende de periode het apparaat ruilen? Vaak gaat er een nieuw contract in van drie of vijf jaar.

Nog een tip van Verdegaal: het is sowieso verstandig om goed te checken of de reparaties inbegrepen zijn. Controleer dat dus in je contract!