Wat als je een ander medicijn krijgt dan je is voorgeschreven?

medicijnwissel-07-02-2020-780.jpg

ls je bij de apotheek een ander medicijn krijgt dan je is voorgeschreven, wat kun je dan doen? Zorgnu (overgenomen door Radar) spreekt met woordvoerder Harald Roelofs van het Longfonds.

Apothekers en zorgverzekeraars weigeren volgens diverse patiëntenorganisaties om goede afspraken te maken hoe patiënten op een goede manier kunnen overstappen naar een ander merk van hun vertrouwde medicijn.

De zorgverzekeraars en apothekers willen volgens de organisaties ondanks langdurig overleg het akkoord 'Verantwoord Wisselen' niet tekenen. Volgens de patiëntenorganisaties zijn miljoenen patiënten de dupe van dit besluit. De organisaties roepen minister Bruno Bruins (Medische Zorg) op tot actie.

Wat kun je doen als je in de apotheek plots een ander medicijn krijgt?

  1. Maak bezwaar tegen het andere medicijn. Volgens Roelofs helpt dit doorgaans niet - de apotheker beroept zich er meestal op dat het oorspronkelijke - meestal duurdere - medicijn dat de patiënt meestal krijgt door de zorgverzekeraar niet wordt vergoed;
  2. Helpt dit niet? Neem dan weer contact op met de arts. Die kan dan, als het medicijn in het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar zit, 'medische noodzaak' op het recept zetten;
  3. Met dat nieuwe recept kun je opnieuw naar de apotheek. Heb je geluk, dan krijg je het medicijn mee. Maar volgens Roelofs gebeurt dat vaak nog niet en krijg je te horen dat je alsnog twee generieke, goedkopere, medicijnen moet uitproberen, voor je recht hebt op het voorgeschreven middel. De apotheker verwijst daarbij naar de zorgverzekeraar, die die eis heeft opgesteld.
  4. Weigert de apotheker alsnog om het voorgeschreven medicijn af te leveren, dan kan je de apotheker daarop aanspreken. Helpt dat ook niet, dan kun je een klacht indienen. Bij de apotheker, en/of bij de zorgverzekeraar: bij de apotheker doe je dat hier, bij de zorgverzekeraar bij de SKGZ of NZa. Er zijn overigens maar weinig mensen die daadwerkelijk een klacht indienen, zo lijkt het volgens Roelofs. Het is ook vrij ingewikkeld om een klacht in te dienen, en soms zijn er financiële drempels om een klacht aanhangig te maken. Ook krijg je in dit soort procedures niet altijd gelijk.

Patiëntenorganisaties hebben een stappenplan opgesteld om patiënten te helpen wanneer zij ongewenst moeten wisselen van medicijn: waaronder het stappenplan van het Longfonds.

Kijk de uitlegvideo van Zorgnu:

Bekijk op youtube.com